Entre la incertesa que produeixen els nous rebrots de Covid-19, l'anomenat Sant Jordi d'estiu se celebrarà, però amb particularitats. La potestat de treure o no les parades al carrer variarà de poble en poble i de ciutat en ciutat però, amb major o menor intensitat, les editorials, els llibreters i les biblioteques intentaran que el llibre torni a ser el protagonista d'una jornada que no es va poder fer quan tocava, a l'abril, per causa del confinament.
Les dues principals ciutats tarragonines han pres direccions oposades. Reus ha decidit no córrer el risc i ha cancel·lat els actes de la diada, tot i que permetrà que els establiments posin parades al carrer, just davant. Tarragona, en canvi, ha optat per perimetrar un tram de la Rambla i permetre la instal·lació controlada de parades de llibre i roses. Tres llibreries, un espai per a la signatura de llibres i un petit escenari on es faran actes literaris.
El gremi de floristes, que ja donaven l'any per perdut, ha vist amb la celebració d'aquest NoSant Jordi l'oportunitat de rescabalar-se una mica, però la confusió dels últims dies i la potestat municipal per autoritzar o no parades encara fa la previsió de venda de roses més incertes. Sigui com sigui, i com cada any, a TarragonaDigital hem volgut fer el nostre repàs anual de les novetats editorials tarragonines que, donada la crisi sanitària i econòmica que ho ha aturat tot, enguany és més limitada del que és habitual.
Una selecció de llibres amb accent tarragoní
Perquè no s'enfadi ningú, cal deixar clar que això no vol ser una guia exhaustiva sinó una mostra representativa de les novetats regionals, focalitzant al Camp de Tarragona. Com en tota selecció, hi haurà omissions i llibres que segurament mereixerien ser destacats que no figuren a la llista, sense que això signifiqui que s'hagin bandejat conscientment. El que sí que es demostra, és que el món del llibre tarragoní és ben viu i que és senzill col·laborar en el seu bon estat de salut comprant per Sant Jordi algun dels títols que ens proposa.
Resistir epidèmies al Camp i al Priorat, de Montserrat Flores (Carrutxa)
La historiadora, arxivera i actual regidora de l'Ajuntament de Reus ha resseguit en aquesta obra assagística els precedents epidemiològics de la regió, amb l'atenció molt posada en la Pesta Negra que va assolar el Camp de Tarragona el segle XIV. Els arxius de Reus i Ulldemolins han servit a Flores per documentar pèrdues de població brutals entre el 30% i el 70%. Un llibre interessant en temps epidemiològicament convulsos.
L'arquitecte, de Laia Maldonado (1984)
L'arquitecte és el primer llibre de la jove poeta de Coma-ruga. Amb només vint-i-tres anys, Maldonado ha posat d'acord a tota la crítica catalana, que s'ha mostrat sorpresa per la complexitat i maduresa d'aquest primer poemari. L'obra va ser la guanyadora del Premi de poesia Ventura Ametller i l'ha publicada Edicions del 1984.
Aigua de mar, de Jordi Cervera (Cossetània)
L'últim guanyador d'un dels premis literaris importants de casa nostra, el Vila de Cambrils Josep Lluís Savall, va ser el reusenc Jordi Cervera, amb una llarga trajectòria com a periodista i escriptor. Aigua de mar és un recull de contes amb set històries intrigants que oscil·len entre el gènere negre, l'humor i la literatura gastronòmica, i amb una constant presència del mar com a escenari de fons.
Dins del cor de Chopin, de Mònica Batet (Empúries)
Un altre llibre de relats, en aquest cas de l'escriptora del Pont de l'Armentera. Un llibre de contes on la sensibilitat glacial de Batet s'enfronta amb Polònia, els escenaris, les persones i la manera de ser el país centreeuropeu, que és el fil conductor de totes les històries del llibre.
Escrits sobre Eugeni d'Ors, de Josep Murgades (Obrador Edèndum)
La peculiar editorial de Santa Coloma de Queralt continua construint el seu catàleg d'obres de pensament i medievalística. Un dels seus últims volums és aquesta col·lecció d'assajos del savi reusenc Josep Murgades, recollits al llarg d'una vida d'estudi de la figura d'Eugeni d'Ors i el Noucentisme en general.
L'aventura de PortAventura, de Josep Oliveras (Publicacions de la URV)
La Diputació de Tarragona i la Universitat Rovira i Virgili han unit esforços per publicar aquesta interessant monografia del catedràtic emèrit de Geografia Josep Oliveras, que ressegueix la història, evolució i impacte del parc temàtic a la nostra regió. L'obra es basa en el treball d'hemeroteca i arxiu i analitza, a banda de relatar els esdeveniments, com ha afectat el seu entorn més immediat.
Jo soc la Carola, de Judit Robert i Cristina Rom (Ganzell)
L'editorial de Mont-roig del Camp ens proposa enguany, entre d'altres títols com l'últim poemari de la tarragonina Olga Xirinacs, Natura, aquest conte infantil escrit per Judit Robert i il·lustrat per Cristina Rom, on ens posarem a la pell de la capitana del vaixell Sea Watch.
Els impostors, de Pilar Romera (Columna)
L'escriptora de Riba-roja d'Ebre ens porta en la seva última novel·la fins a la Barcelona de 1949 per explicar-nos una història de postguerra, perdedors, enganys i camps de concentració. Segurament, el bestseller tarragoní de la temporada.
Una mena de culpa, de Daniel Recasens (Gregal)
Un altre regidor reusenc s'ha deixat endur per la literatura aquesta temporada. Recasens ha publicat recentment la seva primera novel·la, que explora el retrobament entre tres amics d'infància i una culpa del passat que els anys no han pogut fer passar.