Foto Tresoreria General de la Seguretat Social

L'aplaudida queixa d'un ciutadà contra la Seguretat Social: «Això és una broma»

Denuncien la greu situació per la qual travessa aquest organisme

La queixa d'un ciutadà contra la Seguretat Social ha rebut l'aplaudiment de la majoria d'usuaris. Defineix la situació de "conya". El que ha passat és tan preocupant que fins i tot s'han arribat a denunciar casos d'amenaces.

Obtenir una cita per ser atès a les oficines de l'Institut Nacional de la Seguretat Social es cotitza molt car. Fins al punt que algun ha trigat fins a quatre mesos a aconseguir-la. I tot això després d'estar diàriament trucant per telèfon i fins i tot passant diverses hores davant de l'ordinador.

S'ha generat una situació de col·lapse que ha revolucionat els ciutadans. Davant d'això, el Govern s'ha compromès a cercar solucions. El sindicat CSIF considera que es tracta d'un problema de manca de personal, ja que estimen que falten per cobrir 10.000 llocs de treball.

A les dependències de la Seguretat Social es gestionen una gran quantitat de tràmits. Entre d'altres, les pensions, l'Ingrés Mínim Vital o les prestacions de viduïtat. Fins fa uns anys s'hi podia anar i agafar número.

Però ara exigeixen presentar-se amb cita prèvia. Des de l'Executiu apunten que els funcionaris «per a assumptes urgents sí que atenen». En qualsevol cas, algunes d'aquestes oficines només acullen 40 persones diàries.

Imatge d'una dona gran amb un telèfon mòbil
Demanar cita per telèfon a la Seguretat Social és gairebé impossible | Getty Images

Una quantitat insuficient per a tota la gent que necessita aquest organisme per dur a terme els tràmits. El diari El Mundo es fa amb algunes històries personals d'alguns dels afectats.

Quatre mesos per jubilar-se

Fins a l'oficina del Passeig d'Extremadura, a Alcorcón, es va desplaçar una dona farta d'intentar-ho tot per aconseguir una cita. Va estar diverses setmanes trucant per telèfon, però mai va rebre resposta.

Ha assegurat que «el meu marit ha mort i necessito arreglar la pensió». Admetia que ho va intentar per via telefònica «més de 20 vegades i ningú no contesta». A través d'Internet no s'arregla davant del complex del procés.

Millor fortuna va tenir José Andrés, però també va patir tot un calvari perquè el rebessin en persona. Si escau va estar més de quatre mesos lluitant perquè li agafessin el telèfon. «Això és una conya, fa quatre mesos que espero per aconseguir una cita per jubilar-me», va destacar.

El consell que li van donar va ser que ho intentés de matinada i «he estat quedant-me fins a les 02.00 de la matinada». Finalment va aconseguir el seu objectiu, encara que per això s'hagués de treure hores de son.

Els usuaris es cansen de la situació

Fa uns dies la Policia va haver d'intervenir a les instal·lacions de Ciudad Lineal, a Madrid. Els ciutadans se senten frustrats i acaben demostrant-ho amb els seus actes. Un dels treballadors es va posar en contacte amb el 091 després que un home li donés un cop de cap a la porta de l'entrada.

Foto d'un cotxe de la policia nacional.
La Policia va haver d'intervenir davant d'un incident produït en una de les oficines | Europa Press

També va amenaçar de mort un dels funcionaris. Una dona que esperava per ser atesa mostrava el malestar per la situació que suportaven. «Ens estan prenent el pèl per tot arreu; necessitem arreglar els nostres papers i ningú ens dona una solució», denunciava.

El grau de desesperació és tan gran que fins i tot algunes persones arriben a posar-se a la cua a les 06:00. Es veuen incapaços d'aconseguir cita i molts han de solucionar els tràmits amb certa urgència.

CSIF critica la passivitat del Govern

Els sindicats fa setmanes que es mobilitzen per reclamar la intervenció de l'Executiu. Sobretot incideixen en la necessitat de reforçar les plantilles. Les jubilacions i les baixes no s'estan cobrint.

Des del CSIF expliquen que «els treballadors volem atendre els ciutadans quan ho necessitin. No volem que es desesperin a casa intentant aconseguir una cita prèvia que no arriben». Recalquen que «la manca d'atenció provoca la interrupció de rendes a què tenen dret» els usuaris.

      Imatge del logotip de WhatsApp     NOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!