Salvador Illa, somrient en una roda de premsa.

El 'lapsus' d'ERC al Parlament: Es refereixen a Illa com a «president»

La portaveu dels republicans, Anna Caula, va ser la protagonista d'aquest error en plena precampanya

La sessió d'aquest dimecres, 20 de gener, de la Diputació Permanent del Parlament de Catalunya, va deixar també lloc per a l'anecdotari. En una intervenció des de la tribuna parlamentària, la portaveu del grup d'ERC, la diputada gironina Anna Caula, va patir un 'lapsus linguae' que la va trair i va provocar les rialles a la cambra, en especial entre els diputats socialistes. En la seva intervenció, Caula va referir-se al ministre de Sanitat i candidat del PSC a la Generalitat, Salvador Illa, com a «president Illa».

El 'lapsus' de Caula va fer riure els membres socialistes de la Diputació Permanent, com la diputada Eva Granados, i de fet a les xarxes ja s'ha viralitzat el vídeo en què es veu la portaveu republicana 'investint' erròniament Illa. Alguns usuaris de Twitter han aprofitat l'error per atacar ERC i reforçar el rumor d'un possible pacte entre socialistes i republicans passades les eleccions que tots dos partits ja han descartat en reiterades ocasions.

PSC i ERC, frec a frec per la victòria electoral, segons el CIS

Tot plegat entre les dues formacions que lideren la cursa electoral. El PSC i ERC es disputen la victòria de les eleccions catalanes, perquè els republicans obtenen entre 31 i 33 escons, i els socialistes entre 30 i 35, segons l'enquesta preelectoral del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) que ha publicat aquest dijous. L'enquesta situa JxCat com la tercera força amb entre 20 i 27 escons, seguit de Cs (13-15), els comuns (9-12), Vox (6-10), CUP (8-11) i PP (7). Amb aquesta estimació, l'independentisme no té assegurada la majoria absoluta —fixada en 68 escons—, perquè aconsegueix 59 diputats en la forquilla més baixa, però arriba als 71 i la majoria en la predicció més alta, i també hi pot haver una majoria alternativa entre ERC, el PSC i els comuns, tot i que tant republicans com socialistes rebutgen aquesta opció.

El ministre de Sanitat i candidat del PSC a les eleccions catalanes, Salvador Illa, és el candidat preferit del 22% dels catalans per ser president de la Generalitat, per davant de la candidata de JxCat, Laura Borràs, que obté un 11,1%, i el vicepresident del Govern i candidat d'ERC, Pere Aragonès, amb un 9%. L'enquesta s'ha elaborat amb 4.106 entrevistes entre el 2 i el 15 de gener —just després de l'anunci que Illa seria candidat del PSC i abans que el Govern decidís ajornar les eleccions del 14 de febrer i la posterior suspensió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC)— i compta amb un marge d'error d'1,6.

A la pregunta de quin candidat s'estimen més els enquestats que sigui president de la Generalitat, després d'Illa, Borràs i Aragonès, el candidat de C's, Carlos Carrizosa, obté un 3,4%; la de la CUP, Dolors Sabater, un 2,8%; la dels comuns, Jéssica Albiach, un 2,6%; el del PP, Alejandro Fernández, un 1,7%; la del PDeCAT, Àngels Chacón, un 1,2%; el de Vox, Ignacio Garriga, un 1,1%, i la del PNC, Marta Pascal, un 0,6%.