Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Salvador Illa, somrient en una roda de premsa.

El 'lapsus' d'ERC al Parlament: Es refereixen a Illa com a «president»

La portaveu dels republicans, Anna Caula, va ser la protagonista d'aquest error en plena precampanya

Salvador Illa, somrient en una roda de premsa.
El ministre de Sanitat i candidat del PSC a la Generalitat, Salvador Illa. | Europa Press

La sessió d'aquest dimecres, 20 de gener, de la Diputació Permanent del Parlament de Catalunya, va deixar també lloc per a l'anecdotari. En una intervenció des de la tribuna parlamentària, la portaveu del grup d'ERC, la diputada gironina Anna Caula, va patir un 'lapsus linguae' que la va trair i va provocar les rialles a la cambra, en especial entre els diputats socialistes. En la seva intervenció, Caula va referir-se al ministre de Sanitat i candidat del PSC a la Generalitat, Salvador Illa, com a «president Illa».

El 'lapsus' de Caula va fer riure els membres socialistes de la Diputació Permanent, com la diputada Eva Granados, i de fet a les xarxes ja s'ha viralitzat el vídeo en què es veu la portaveu republicana 'investint' erròniament Illa. Alguns usuaris de Twitter han aprofitat l'error per atacar ERC i reforçar el rumor d'un possible pacte entre socialistes i republicans passades les eleccions que tots dos partits ja han descartat en reiterades ocasions.

PSC i ERC, frec a frec per la victòria electoral, segons el CIS

Tot plegat entre les dues formacions que lideren la cursa electoral. El PSC i ERC es disputen la victòria de les eleccions catalanes, perquè els republicans obtenen entre 31 i 33 escons, i els socialistes entre 30 i 35, segons l'enquesta preelectoral del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) que ha publicat aquest dijous. L'enquesta situa JxCat com la tercera força amb entre 20 i 27 escons, seguit de Cs (13-15), els comuns (9-12), Vox (6-10), CUP (8-11) i PP (7). Amb aquesta estimació, l'independentisme no té assegurada la majoria absoluta —fixada en 68 escons—, perquè aconsegueix 59 diputats en la forquilla més baixa, però arriba als 71 i la majoria en la predicció més alta, i també hi pot haver una majoria alternativa entre ERC, el PSC i els comuns, tot i que tant republicans com socialistes rebutgen aquesta opció.

El ministre de Sanitat i candidat del PSC a les eleccions catalanes, Salvador Illa, és el candidat preferit del 22% dels catalans per ser president de la Generalitat, per davant de la candidata de JxCat, Laura Borràs, que obté un 11,1%, i el vicepresident del Govern i candidat d'ERC, Pere Aragonès, amb un 9%. L'enquesta s'ha elaborat amb 4.106 entrevistes entre el 2 i el 15 de gener —just després de l'anunci que Illa seria candidat del PSC i abans que el Govern decidís ajornar les eleccions del 14 de febrer i la posterior suspensió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC)— i compta amb un marge d'error d'1,6.

A la pregunta de quin candidat s'estimen més els enquestats que sigui president de la Generalitat, després d'Illa, Borràs i Aragonès, el candidat de C's, Carlos Carrizosa, obté un 3,4%; la de la CUP, Dolors Sabater, un 2,8%; la dels comuns, Jéssica Albiach, un 2,6%; el del PP, Alejandro Fernández, un 1,7%; la del PDeCAT, Àngels Chacón, un 1,2%; el de Vox, Ignacio Garriga, un 1,1%, i la del PNC, Marta Pascal, un 0,6%.