Aquest divendres, 19 de març, es compleix una setmana des que la presidenta del Parlament, Laura Borràs, va accedir a aquest càrrec prenent el relleu de Roger Torrent. Qui també va ser la candidata de JxCat a la presidència de la Generalitat assumia el càrrec de segona autoritat de Catalunya amb un discurs que va incomodar ERC, ja que mentre lloava la tasca de l'expresidenta de la cambra Carme Forcadell —ara en tercer grau, però complint pena de presó al centre penitenciari de Wad-ras—, feia, implícitament, una crítica al seu predecessor en el càrrec, Roger Torrent.
Borràs allarga els 'tempos'
Borràs prendrà protagonisme la setmana vinent, quan durà a terme la ronda de contactes per calibrar si algun dels candidats dels partits té prou suports per accedir a la investidura. Aquest dijous ja insinuava que si Pere Aragonès no té els suports suficients —si no està tancat, doncs, el pacte amb JxCat i la CUP—, es planteja no convocar per ara cap ple. Cal recordar, però, que legalment, el plenari pot celebrar-se fins el proper divendres, dia 26.
En paral·lel, Laura Borràs busca ara prolongar tant com sigui possible el seu mandat al capdavant del Parlament de Catalunya, tal com explica aquest divendres 'Voz Pópuli'. Un primer gest ho revela: Borràs no va plegar del Congrés fins que no va prendre possessió com a diputada al Parlament, el passat divendres. Això contribueix a endarrerir que la seva causa passi del Tribunal Suprem —on s'havia de jutjar mentre era diputada a Madrid— al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que l'assumeix atès que ha passat a ser diputada autonòmica al Parlament català.
El seu company Jaume Alonso-Cuevillas, també diputat de JxCat que ha fet el pas del Congrés al Parlament, va deixar ja l'acta al Congrés al desembre, un cop les primàries de JxCat li van permetre ocupar una de les primeres places de la candidatura i, per tant, va ser conscient que formaria part del proper Parlament de Catalunya. Borràs, en canvi, va optar per allargar al màxim la seva dimissió a Madrid per endarrerir l'inici del procediment per part del TSJC. Però aquesta no és l'única maniobra que ha fet la presidenta del Parlament per postergar tant com pugui el seu judici i eventual inhabilitació.
Borràs comença a explorar la possibilitat d'una reforma de l'article 25 del Reglament del Parlament, que contempla la suspensió dels drets dels diputats quan se'ls obre judici oral si la cambra així ho aprova per majoria absoluta. A més, ja en el camp judicial, la seva defensa ha presentat nombroses proves a practicar en el judici per allargar-lo al màxim. Tot plegat, dirigit a un mateix objectiu: aconseguir que la seva etapa com a presidenta del Parlament tingui la màxima durada possible i allunyar de l'horitzó més proper una inhabilitació que des de JxCat veuen feta.