Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Un agent de la Guàrdia Urbana parla amb el conductor d'un vehicle en un control de mobilitat a la Ronda Litoral de Barcelona

La mobilitat entre comarques, limitada al grup bombolla: ni nòvios, ni grups d'amics

Aquells que viatgin fora de la comarca amb persones amb qui no convisquin s'exposen a ser multats

Un agent de la Guàrdia Urbana parla amb el conductor d'un vehicle en un control de mobilitat a la Ronda Litoral de Barcelona
Mossos i policies locals realitzaran més de 400 controls de trànsit a tot Catalunya aquest cap de setmana. | ACN

Aquest divendres comença el primer cap de setmana des que es va aixecar el confinament comarcal a Catalunya, permetent la lliure circulació per tot el territori. Tot i això, existeixen limitacions a aquesta mobilitat, ja que segons va determinar el Procicat, aquests desplaçaments entre comarques només es podrà fer si es viatja sol o en companyia de persones amb qui es conviu, l'anomenada bombolla de convivència.

Aquests darrers dies, des del Govern s'han encarregat de recordar a la ciutadania que l'aixecament del confinament comarcal només és per persones que viatgin soles o amb el grup bombolla. Això significa que resten prohibits els desplaçaments entre comarques de grups d'amics o de parelles no convivents. És a dir, una parella de nòvios que no convisqui, no podrà viatjar en un mateix vehicle, ja que poden ser sancionats amb fins a 3.000 euros si són detectats per les autoritats.

En aquest sentit, cal recordar que els Mossos i les policies locals faran uns 400 controls policials arreu de tot el territori per comprovar que es compleixen les mesures aprovades pel Procicat. Així, en els controls es podrà demanar als viatgers que justifiquin que són convivents a través del DNI o d'un certificat de convivència. Així mateix, aquells que viatgin amb el seu grup bombolla hauran de presentar un certificat d'autoresponsabilitat que justifiqui el desplaçament.

Trànsit preveu un important increment en la mobilitat aquest cap de setmana

El Departament d'Interior i el Servei Català de Trànsit (SCT) han plantejat un dispositiu similar a l'època prepandèmia en el primer cap de setmana de desconfinament comarcal. Ho fan davant la previsió que la mobilitat s'incrementi el cap de setmana, després que ho hagi fet de manera «considerable» des de dilluns. Trànsit preveu que 930.000 vehicles es moguin per l'àrea metropolitana de Barcelona aquest divendres, només un 5% per sota de les xifres d'un divendres prepandèmia.

El dispositiu de mobilitat incorporarà les mesures habituals per a l'època hivernal però també les d'estiu i també controls dinàmics als parcs naturals. A més, es mantindran els controls aleatoris per garantir el compliment de restriccions.

Segons dades facilitades per Interior, el trànsit havia augmentat durant els dies feiners entre un 2 i un 3%, mentre que aquesta setmana el creixement ha arribat a un 9% dilluns i al voltant d'un 5% tant dimarts com dimecres a l'àrea metropolitana de Barcelona.