El director general de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus

L'OMS es mulla i recomana especialment una de les vacunes

L'aconsella fins i tot als països on circulen les noves variants


SalutOMS

D'altra banda, l'organisme internacional ha comunicat aquest dijous, 18 de març, que aquest fàrmac està indicat en major mesura per a les dones que es troben embarassades i al seu torn per a la gent gran o de la tercera edat. Cal recordar que aquesta vacuna és efectiva amb només una dosi i s'espera que a Espanya la campanya de vacunació agafi una velocitat de creuer quan n'arribin els primers enviaments, segons l'esperat, d'aquí a unes setmanes.

L'OMS aconsella la vacuna Janssen, sobretot en embarassades i gent gran

La vacuna de Janssen, que va ser aprovada per l'OMS fa uns dies, és dels fàrmacs més segurs per a les embarassades, si bé, com passa amb altres vacunes, la proclama de l'OMS és únicament per aquelles dones que estan englobades en els grups de risc, ha concretat l'Organització Mundial de la Salut.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

Estem parlant d'unes recomanacions del Grup Estratègic Assessor d'Experts sobre Vacunació (SAGE, en anglès), que han posat en valor l'administració d'aquesta vacuna Janssen, especialment per a aquelles persones de la tercera edat i les que pateixen malalties cròniques, pel fet que aquests són els grups de població de més risc, encara que s'aconsella per a persones majors de 18 anys, sense cap limitació en l'edat.

Així les coses, aquest mateix grup de científics ha valorat que els casos sorgits de trombosi amb els assajos del fàrmac de Janssen «no són suficients per no fer ús del mateix». Referint-nos als assajos, amb els quals es van fer proves amb fins a 44.000 persones, només una desena de les 22.000 persones que van provar la dosi placebo van patir un coàgul de sang, o casos de trombosi, i d'altra banda, 14 de les altres 22.000 vacunes que van ser inoculades amb una dosi vàlida, sí que van tenir un coàgul.

És aconsellable la vacuna Janssen on circulen les noves variants de virus?

En un altre ordre de coses, pel que fa als països on en l'actualitat estan circulant les noves variants del coronavirus, els experts de l'OMS criden a que aquells que hagin patit la Covid no esperin més per rebre la vacuna si poden posar-se-la com més aviat millor.

Els experts tenen clar el missatge que s'ha de vacunar en primer lloc a les persones en llocs com camps de refugiats i de detenció, presons, barris pobres i altres llocs amb una gran densitat de població i és francament difícil mantenir la distància recomanada de seguretat.

No abaixar la guàrdia amb les mesures de prevenció

L'Organització Meteorològica Mundial (OMM), per altra banda, ha donat a conèixer que el començament de la primavera no ha de portar la població a oblidar les mesures contra el coronavirus. L'ús de la mascareta, les restriccions en els desplaçaments i les quarantenes són la millor manera d'evitar contagiar-se del virus, ja que els aspectes meteorològics no fan que el virus deixi de propagar-se.

Al seu torn, des de l'OMM avisen que «vam veure onades d'infeccions que van augmentar en les estacions càlides i en les regions càlides durant el primer any de la pandèmia i no hi ha evidència que això no pugui tornar a passar aquest any», ha explicat el doctor Ben Zaitchik. Un altre document publicat per l'OMM valora el paper que té l'estacionalitat, advertint de la més que probable opció que la Covid sigui un virus de marcat caràcter estacional.