Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Interior d'una de les oficines del SEPE

L'avís del SEPE als catalans que han perdut la feina i no tenen ingressos

Hi ha un període adequat per sol·licitar la desocupació

Experimentar la pèrdua d'una feina pot no ser una situació fàcil. Molts espanyols són acomiadats de les seves empreses per diversos motius i han de refer la seva vida laboral com més aviat millor.

Poden sorgir moltes emocions complexes, com les de veure's desemparat o amb dificultats per pagar el lloguer o la hipoteca. La incertesa també inunda les llars d'aquelles mares o pares de família que n'han de sustentar el nucli.

Per donar una mica de llum després d'aquesta desconcertant situació, el SEPE ha llançat un missatge dirigit a aquestes persones. Aquest avís té l'objectiu d'ajudar els aturats que necessiten una empenta econòmica.

Els primers 15 dies són clau per sol·licitar l'atur

La prestació per desocupació (o atur) ha de ser sol·licitada en el termini dels primers 15 dies hàbils, sigui després de la finalització del darrer dia treballat o de les vacances que la teva empresa et devia.

Un jove llegint els cartells informatius exposats en unes oficines del SEPE
Aquestes són les diferents maneres de demanar l'atur | Europa Press

El SEPE, no obstant això, assenyala que el treballador no perd el dret a cobrar l'atur. Tot i això, el cobrarà durant un temps menor i aquest no es recuperarà. Per demanar la desocupació, hi ha tres opcions:

  • A la Seu Electrònica del SEPE, a través del servei 'Sol·licitud de prestacions' utilitzant certificat digital, DNI electrònic o Cl@ve .
  • De manera presencial a qualsevol oficina de prestacions, però cal sol·licitar una cita prèvia. Aquesta es pot obtenir per telèfon o a la Seu Electrònica.
  • Utilitzant el formulari de presol·licitud a la pàgina web del SEPE. Després cal seleccionar l'opció 'Presol·licitud de prestació individual' i després 'Prestació contributiva'.

Aquest organisme s'encarregarà de contactar-te si necessites més informació o documentació. En cas contrari, tramitarà la sol·licitud amb la informació disponible i et notificarà l'aprovació o la denegació. A més, pots consultar l'estat de la prestació mitjançant un SMS de manera immediata.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies, novetats i últimes hores de PENSIONS al WhatsApp!

Muntatge amb una persona agafant un mòbil i un cercle amb el cartell de la Seguretat Social
Pots consultar l'estat de la prestació a través d'un SMS | Europa Press, Rattanakun

Quan i quant cobraré amb l'atur?

Ja sabem la importància de sol·licitar l'atur aquests primers 15 dies, però hi ha altres dubtes a resoldre. Quan començaré a cobrar l'atur n'és una. El SEPE torna a treure la llum el seu número favorit.

Assegura que precisament els 15 dies hàbils següents a la sol·licitud l'haurà de resoldre. A més, compta amb 10 dies per enviar la notificació d'aprovació o denegació un cop hagi superat els 10 dies des que es dictés la resolució.

Això és el que afirma el SEPE, tot i que el termini màxim fixat és de tres mesos. Abans d'aquesta data ja has de saber si et pots beneficiar o no de l'atur, i haver-ho cobrat. Si passa aquest termini, el silenci administratiu ja dictarà sentència: l'atur haurà estat denegat.

Un altre dels grans dubtes a resoldre és saber quant podré cobrar, cosa que depèn de la durada d'aquest cobrament, que varia els 6 mesos. Aquesta es basa en l'historial de cotitzacions. Es rep el 70% de la base reguladora durant els sis primers mesos i el 60% a partir del dia 181.

La base reguladora, segons el SEPE, es calcula tenint en compte la mitjana de les contribucions a la Seguretat Social per contingències professionals durant els últims 180 dies de cotització, excloent-ne les hores extres treballades.

Aquests són els requisits obligatoris per accedir a la prestació per desocupació

Per poder sol·licitar la prestació per desocupació, cal complir alguns requisits bàsics. S'ha d'estar donat d'alta o en situació assimilada, trobar-se en una situació legal de desocupació o estar inscrit com a demandant d'ocupació.

Altres requisits són haver cotitzat almenys durant un any en relació amb la desocupació i no haver arribat a l'edat ordinària de jubilació. També no exercir una activitat a temps complet per compte propi o aliè i no percebre una pensió de la Seguretat Social que sigui incompatible amb la feina.