‘Leslie’ es podria convertir en el primer huracà que arriba a l’Europa continental

Aquest dissabte a la nit tocarà terra al centre i sud de Portugal i s’anirà debilitant de seguida, passant a ser depressió tropical a España

Totes les mirades estan posades aquests dies als moviments de l’huracà ‘Leslie’. Sembla que les previsions es van confirmant i arribaria aquest dissabte a la nit al centre i sud de Portugal amb categoria 1  i un fort temporal. Una fita que seria històrica ja que mai abans un huracà havia tocat terra a l’Europa continental.  De seguida es debilitaria i es convertiria en un cicló post-tropical, passant a ser una depressió tropical quan arribi a España de matinada. 

Aquests són les últimes previsions que indica el Centre Nacional d’Huracans (NHC) dels Estats Units. Això farà que a Portugal es registrin ràfegues de vent de més de 120 km/h i precipitacions molt abundants. Un temporal excepcional que també arribarà a l’oest d’España, tot i que de forma més debilitat.

En concret, durant la primera meitat del diumenge s’esperen vents de fins a 100 km/h i precipitacions de fins a 80 l/m2 a l’oest de Castella i Lleó, Extremadura i oest d’Andalusia. Un temporal inèdit que anirà avançant cap al nord-est de la península fins a convertir-se a la tarda en una pertorbació normal que s’ajuntarà amb altres fronts i provocarà molta pluja al nord peninsular.  Hi ha moltes alertes actives a tot Espanya i Catalunya en aquest sentit. 

Malgrat que quedin poques hores, els moviments del ‘Leslie’ són tan imprevisibles que hi ha marge encara perquè les previsions canviïn. Per tant, s’haurà d’anar seguint amb molta atenció aquesta situació que podria ser històrica, sobretot si arriba finalment com a huracà a Portugal.

Trajectòria prevista de l'huracà les properes hores
Trajectòria prevista de l'huracà les properes hores | NHC

 

Arribarà el ‘Leslie’ a Catalunya?

Segons les previsions, les restes del ‘Leslie arribaran ja al tard de diumenge a Catalunya en forma de pertorbació normal. No obstant, s’ajuntarà amb altres fronts i la combinació final serà de pluges generals i abundants amb una llevantada que ens afectarà entre diumenge a la tarda vespre i el dilluns. La possibilitat que l’huracà canviï una mica el seu rumb, però, fan de molt mal preveure els efectes finals que pugui tenir a tota la península ibèrica, també a Catalunya.