Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Cotxe atrapat en un basal d'aigua a les Terres de l'Ebre.

Mallorca viu una onada de solidaritat sense precedents després dels aiguats

Més de 1.000 voluntaris ajuden els veïns a recuperar la normalitat mentre segueix la recerca del nen de 8 anys desaparegut

Mallorca viu una onada de solidaritat sense precedents que ha desbordat totes les previsions. Més de 1.000 voluntaris ajuden els veïns de les poblacions més afectades pel fort temporal per intentar tornar a la normalitat la zona el més aviat possible. L’últim balanç és de 12 morts i segueix la recerca del nen de 8 anys desaparegut des de fa 4 dies.

En total, hi ha més de 1.100 voluntaris vinguts de tots els racons de l’illa, segons l’últim registre de la Direcció d’Emergències del govern balear. No obstant, es té constància que moltes altres persones que no s’han apuntat enlloc també s’han apropat a la zona per ajudar amb el que es pugui.

De feina no en falta, i tothom, sigui quina sigui l’edat, col·labora de forma coordinada i decidida per refer la vida d’uns municipis que han quedat desolats. Treure aigua i fang de cases i carrers, netejar les zones pentinades, oferir ajuda als veïns a través d’aliments i materials necessaris i fer tot allò que se’ls hi demani. Una ajuda molt agraïda pels veïns que encara no es fan creus del que han viscut. 

Les previsions de voluntaris s’han desbordat completament i les autoritats han hagut de demanar que no vingui més gent per evitar una massificació, ja que els registres estan complets tot el cap de setmana i fins dilluns. A més, empreses i entitats aporten aliments i materials per a tothom que està ajudant. 

Desenes de treballadors socials visiten totes les cases per saber què necessiten els veïns, mentre que els reis Felip VI i Leticia van visitar aquest divendres els municipis afectats i els seus veïns en mostra de solidaritat.

Sense rastre de l’Artur

Paral·lelament a les tasques de recuperació, continua la recerca de l’Artur, el nen de 8 anys desaparegut des de fa 4 dies per la riuada. Aquestes últimes hores s’ha localitzat la seva motxilla amb roba a dins a Son Carrió, municipi que es troba a 3 quilòmetres de Sant Llorenç des Cardassar, sens dubte la població més afectada pel temporal.

Aquesta pista ha fet centrar totes les tasques al torrent que passa per aquest municipi, on es creu que es podria acabar trobant el menor. Els equips de rescat compten amb més de 600 membres i, recentment, s’ha incorporat un dispositiu de recerca marítima del Grup Especial d’Activitats Subaquàtiques (GEAS) de la Guàrdia Civil.

Reconstrucció d’una zona devastada

Ara toca refer-se del cop i reconstruir una zona que ha quedat devastada pels aiguats. En aquest sentit, el Consell de Mallorca valora en uns 23 milions d’euros els danys que el temporal ha causat al nord-est de l’illa en matèria d’infraestructures. En total, 22 vies han quedat afectades, 4 de les quals estan encara tallades, i diversos ponts han quedat destruïts. El Consell de Ministres ja ha iniciat els tràmits per declarar la zona catastròfica.