Imatge d'un home comptant diners

L'esquerda de la nova llei que et permet guanyar 200 euros amb un simple gest

El Govern tramita una normativa per protegir els clients bancaris dels abusos

En plena crisi econòmica i d'inflació disparada, el Govern s'ha posat seriós amb els bancs i ha tirat endavant diverses iniciatives. Per exemple, el codi de bones pràctiques per protegir els clients dels abusos de les hipoteques. O la llei de defensa del client davant de les entitats financeres.

El projecte de llei impulsat pel Ministeri d'Economia pretén castigar amb 250 euros els bancs que rebin una reclamació d'un client. La polèmica és que l'entitat financera estaria obligada a pagar encara que el client no tingui raó. La mesura causa una gran preocupació a la banca.

Temen que aquesta nova llei sigui una escletxa perquè els clients presentin reclamacions amb l'únic objectiu de guanyar una bona quantitat de diners. De fet, els bancs ja han assumit que els sortirà més a compte pagar directament 200 euros al client. Això és el que diu la nova normativa.

En què consisteix la nova mesura

El Govern i la banca tornen a xocar pel projecte de llei de l'Autoritat Administrativa Independent de Defensa del Client Financer. És una mesura per alleujar els conflictes entre la banca i els clients. Però la proposta ve enverinada per una esquerda a la pròpia llei.

Pla general de les mans de dues persones signant uns papers
Els clients dels bancs podrien guanyar diners presentant reclamacions | Getty Images

Els bancs estaran obligats a pagar 250 euros a la nova agència per cada reclamació que faci un client. Els bancs estan disposats a pagar 200 euros al client perquè no presenti la reclamació. Pagar una mica menys els sortirà més rendible que seguir endavant amb el tràmit.

L'entitat financera ha posat el crit al cel per aquesta normativa que consideren «del tot insòlita» i «un escàndol». Temen que hi hagi una allau de reclamacions amb l'únic objectiu de treure'n profit. Beneficiarà els clients perjudicats, però obrirà una perillosa senda.

El Banc d'Espanya reacciona

Els bancs asseguren que amb aquesta llei una persona pot anar guanyant petites quantitats si s'organitza bé i està ben assessorat. Presentant diverses reclamacions, pot guanyar centenars d'euros. El governador del Banc d'Espanya, Pablo Hernández de Cos, també ha reaccionat a la polèmica.

La meitat de les queixes de clients als bancs són per quantitats inferiors als 250 euros. Per tant, qualsevol disputa per una quantitat inferior a aquesta taxa serà acceptada pels bancs per estalviar-se almenys uns diners. I això, amb independència de si el client tenia raó o no.

Així ho ha plantejat Hernández de Cos al Ministeri d'Economia, advertint que això dispararà els conflictes entre clients i entitats. El Govern, per la seva banda, defensa la mesura. Afirma que es duplicaran les reclamacions, però que només uns 100.000 clients presentaran protestes.

La temptació de l'afany recaptatori

La nova agència estatal podria recaptar fins a 23 milions d'euros segons els càlculs del Govern. Però si al final és tan fàcil aconseguir aquests 200 euros, els clients podrien llançar-se en tromba a reclamar. Podrien fer-ho per presumptes comissions, targetes o altre tipus de reclamació.

Imatge de la façana del Banc d'Espanya
El Banc d´Espanya ha reaccionat a la proposta | Getty Images

La llei aclareix que no s'admetran les reclamacions «manifestament infundades». Però l'afany recaptatori també podria fer que la nova agència flexibilitzés els paràmetres i admetés la majoria de les reclamacions. Davant d'això, els bancs estudien portar la llei al Tribunal Constitucional.

Confien que el procés d'esmenes a Les Corts tombi la proposta, però des del Govern ho tenen molt clar. L'únic que s'obren és a rebaixar la quantitat de les taxes. Però donen per fet que la proposta tirarà endavant i caldrà veure com reaccionen els clients.

Imatge del logotip de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!