Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge amb persona teletreballant i una altra portant una maleta de treball

L'horari laboral que perjudica molt la teva salut i provoca pèrdues de memòria

La ciència ha demostrat l'impacte tan negatiu que suposa per a la salut

El treball és indispensable i forma part de la vida d'una persona, ja que gràcies a ell podem subsistir. Però compte, perquè, de la mateixa manera que ens pot oferir moltes coses, també ens les pot prendre.

Un clar exemple n'és la salut. Si bé el nostre lloc de treball és necessari per mantenir l'economia, això no vol dir que, depenent d'alguns factors, l'impacte que tingui sobre la nostra salut pugui ser negatiu.

Els torns laborals i la seva relació amb el deteriorament cognitiu

Hi ha milers de llocs de treball a tot el món. Antigament, era habitual la predominació d'alguns en concret, sobretot els relacionats amb el sector primari. Ara, amb el pas dels anys, els que comencen a guanyar terreny són altres, especialment relacionats amb la tecnologia.

No obstant això, aquests últims anys, també hi ha hagut un enorme auge de treballs en remot (és a dir, el que coneixem com a teletreball). No obstant això, independentment dels tipus i feines, cadascú té la seva part bona i dolenta.

Muntatge amb persones treballant i rellotge mostrant hora
Els horaris i la poca conciliació laboral augmenten els nivells d'estrès i ansietat | Getty Images

Ara bé, hi ha una cosa que sembla que podria ser un factor comú en gairebé tots, i són els horaris. Tot i que cada sector o categoria pot tenir els seus horaris en particular, tot indica que els torns nocturns i els rotatius podrien ser els pitjors.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

I això no és una cosa que diguem nosaltres, sinó la ciència. Un estudi publicat a la revista PLOS One ha relacionat aquest tipus de torns amb més risc de patir deteriorament cognitiu. Per això, els investigadors han comptat amb la participació de 50.000 persones.

Durdana Khan, professora de la Universitat de York (Canadà) i el seu equip d'investigadors, han recopilat i analitzat la informació de tots els participants, els quals eren adults procedents de l'Estudi Longitudinal Canadenc.

Muntatge amb persona dormint en escriptori i al costat un rellotge
Segons la ciència, els treballs nocturns i rotatius alteren els ritmes circadians | Getty Images, Pexels

En aquesta informació s'incloïen algunes dades molt rellevants per a la recerca, com ara les autodeclaracions sobre la feina i els horaris de treball de cada participant. Així mateix, també es van revisar els resultats de les proves de funció cognitiva realitzades.

Doncs bé, tenint en compte tots aquests factors, un de cada cinc participants (és a dir, el 21%) va afirmar haver estat exposat a horaris de torns en algun moment de les seves vides. En aquests casos, per exemple, es va observar més taxa de deteriorament cognitiu.

Però, això no ho és tot. Pel que fa als torns de treball nocturns, aquests es van arribar a associar amb un deteriorament a la funció de memòria. Aquells que feien torns rotatoris, però, també presentaven un deteriorament en la funció executiva.

Aquesta darrera funció cognitiva a què fem referència és, per descomptat, la que podria quedar més afectada. Les funcions executives són aquelles que les persones necessitem per fer activitats mentals complexes, com ara planificar, organitzar o prendre decisions.

Muntatge amb noia oblidant alguna cosa i al costat foto de persona treballant
L'estudi suggereix que un dels efectes negatius és el deteriorament cognitiu | Canva Pro, Pressmaster

Què diu la ciència sobre això?

Després d'analitzar i de contrastar tota aquesta informació, els autors de l'estudi van arribar a certes conclusions. I és que el que és clar és, per descomptat, que fer torns de treball pot alterar el ritme circadià de les persones. Així mateix, l'impacte negatiu que suposaria respecte a la funció cognitiva també és rellevant.

«Els resultats de l'estudi suggereixen una possible relació entre l'exposició al treball per torns i el deteriorament de la funció cognitiva. Especulem que els estímuls circadians pertorbadors poden tenir un paper en la neurodegeneració que contribueix al deteriorament cognitiu», assenyalen els investigadors.

Tot i això, els mateixos autors de l'estudi també remarquen la importància de realitzar altres estudis addicionals per confirmar l'associació que hi ha entre els torns de treball i el deteriorament cognitiu. Pots veure l'estudi complet aquí https://journals.plos.org/plosone/article'id=10.1371/journal.pone.0289718