Primer pla de les mans d'una persona gran

L'Imserso alerta: és possible perdre la pensió no contributiva per aquests 4 motius

Estigues alerta perquè si et despistes et prendran la pensió

Milers de ciutadans espanyols no han pogut cotitzar prou anys per tenir dret a cobrar una pensió contributiva. La veritat és que per a tots aquells que no han arribat a aquest mínim de cotització, hi ha un tipus de pensions destinades per a ells. Unes que són gestionades per Institut de Majors i Serveis Socials (IMSERSO).

Estem parlant de les pensions no contributives, que fan que milions de persones al nostre país puguin viure el més dignament possible, malgrat no haver treballat gaire temps.

Concretament, podem parlar de la pensió no contributiva de jubilació i la pensió no contributiva d'invalidesa. Per a cadascuna de les citades, l'IMSERSO demana el compliment d'una sèrie de requisits i així ho expliquen a la pàgina web aquest organisme.

Els 4 supòsits en què l'IMSERSO et pot treure la pensió no contributiva

«La pensió no contributiva de jubilació assegura a tots els ciutadans més grans de 65 anys i en estat de necessitat una prestació econòmica, assistència medicofarmacèutica gratuïta i serveis socials complementaris, encara que no s'hagi cotitzat o s'hagi fet de forma insuficient per tenir dret a una pensió contributiva», exposen.

Una dona gran pensant amb el dit recolzat al cap
Has d'anar amb peus de plom si no vols que et retirin la pensió no contributiva | Satjawat Boontanataweepols Images

Això sí, si ets un beneficiari d'aquest tipus de pensió no contributiva, i malgrat que tinguis escassos recursos econòmics, et pots endur un disgust. I és que hi ha diversos supòsits que poden provocar que perdis el dret a cobrar aquesta pensió de l'IMSERSO.

La Seguretat Social ha estat clara i posa sobre la taula diverses raons contundents que poden fer que et prenguin el dret a cobrar la pensió no contributiva. Sigui de jubilació o invalidesa.

1. Superar els ingressos màxims

El primer és sobrepassar els ingressos màxims per obtenir el dret a aquest tipus de pensió. Cal assenyalar que el límit d'aquests ingressos varia segons la unitat familiar i el nombre de persones que la formen.

Per exemple, el límit d'ingressos que cal obtenir per a aquelles persones que viuen soles és de 6.784,54 euros, exceptuant la quantitat de la prestació.

2. No declarar els ingressos extra

Una altra raó per la qual et poden prendre aquesta pensió no contributiva és no declarar aquells ingressos extres a aquesta pensió.

Mà d'una persona comptant bitllets de 50 euros amb el fons de la imatge difuminat
Si no declares els ingressos extra, et quedaràs sense pensió | Getty Images

Per tant, des de l'IMSERSO t'obliguen imperiosament a declarar qualsevol ingrés que es cobri per part de qualsevol membre de la unitat familiar. Això sí, que no se t'oblidi fer aquesta declaració perquè ho hauràs de declarar durant els tres primers mesos de l'any.

3. No comunicar a l'IMSERSO els canvis personals

Un altre supòsit en què pots perdre la pensió és el de no comunicar a l'IMSERSO les variacions de la teva situació personal. Parlem de la persona beneficiària de la pensió.

Estem referint-nos, per exemple, a l'estat civil o el lloc de residència. No hem de confondre això amb el fet de casar-se, que no fa que ens prenguin la pensió, però sí que hem de comunicar aquest canvi a l'IMSERSO.

4. Si canvies de feina, hauràs d'avisar si augmenten els teus guanys

Per si no n'hi hagués prou, si canvies de treball estàs obligat a avisar aquest organisme en un cas concret. Ens referim a si aquest canvi d'exercici laboral provoca alguna variació en els guanys econòmics.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies, novetats i últimes hores de PENSIONS al WhatsApp!

Per això, cal estar molt atent perquè no se t'oblidi cap d'aquestes situacions en què et pots quedar sense la teva pensió no contributiva. Uns diners molt importants per no tenir problemes en el dia a dia a nivell econòmic.

Això sí, si per alguna d'aquestes circumstàncies et prenen la pensió, podries tornar a cobrar-la si la tornes a sol·licitar. Has d'acreditar davant de l'IMSERSO que compleixes de nou tots els requisits que et demanaven per percebre aquesta pensió cada mes.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS les hores més barates de la LLUM, ara al teu WhatsApp! Planifica rentadores, cuina i planxades!