Un home esperant un tren d'evacuació d'Ucraïna

L'inesperat problema que s'ha trobat el Govern a Catalunya a causa de la guerra

Un total de 151 de menors ucraïnesos han arribat a Catalunya sense tutors legals | El Govern ja ha creat un circuit d'urgència

La guerra a Ucraïna ha agafat tothom d'imprevist. La situació humanitària causada per la invasió russa és insostenible i són molts els ucraïnesos que han optat per marxar a contracor de la seva terra. Molts, de fet, han arribat en bloc; però altres, malauradament, han arribat completament sols i desemparats. 

Avui en dia, el Govern xifra en 151 els menors ucraïnesos que han arribat a Catalunya sense tutors legals. Des de l’inici de la guerra, es comptabilitza que unes 5.900 persones que han arribat al país, d’aquestes 300 són infants o joves ja escolaritzats. 

Refugiats ucraïnesos fugen de la guerra al seu país.
Rússia força els ucraïnesos a marxar del seu país. | EP

El Govern pren una decisió: un circuit d'urgència

Per fer front a la situació dels menors no tutelats, l’executiu ha aprovat aquest dimarts la creació d’un circuit d’urgència. L’entrada i gestió inicial dels seus expedients es farà a través de la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA).

Aquest òrgan farà una primera valoració i un estudi provisional de la família d’emergència.

La tutela, per la Generalitat

Un cop superat aquest pas, elaborarà una resolució de desemparament preventiu i guarda provisional en família d’emergència de caràcter humanitari i extraordinari derivada del conflicte bèl·lic d’Ucraïna.

La DGAIA és qui assumeix la tutela i n’atorga la guarda provisional a la família d’acollida. L’Institut Català de l’Acolliment i l’Adopció formalitzarà l’acollida i en farà el seguiment. 

El Departament també gestionarà la targeta sanitària i l'escolarització dels infants i adolescents durant la seva estada al país.

Objectiu: no deixar-los desemparats

D’altra banda, també s’ha elaborat un model d’informe per notificar la situació d’infants i adolescents ucraïnesos sense tutors dels quals calgui regularitzar la situació d’acolliment.

D’aquest imprès se n’ha fet la corresponent difusió a diversos estaments, entre els quals es troben els departaments de Salut i Educació, el cos dels Mossos d'Esquadra o serveis socials.

Col·laboració amb el consolat d'Ucraïna

Així mateix, i en relació amb el Consolat General d’Ucraïna, es mantindrà la col·laboració necessària i habitual per a la gestió i tramitació de la documentació dels menors d’edat que així ho requereixin. 

Ja sigui perquè arriben al nostre país sense documentació, per haver-la deixat al país d’origen ateses les presses que genera la fugida d’una guerra, bé perquè no en tenen, o qualsevol tràmit o comunicació administrativa. 

La DGAIA comunicarà al Consolat totes les resolucions que es dictin a efectes de protecció relatives a infants i adolescents provinents d’Ucraïna.

En el supòsit que sigui localitzat un infant o adolescent no acompanyat indocumentat i del qual la minoria d’edat no es pugui establir amb seguretat, els cossos i forces de seguretat de l’Estat, han de posar el fet en coneixement immediat del Ministeri Fiscal.