Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Carpa del SEM a les afores de l'Hospital Arnau de Vilanova a Lleida, 07/07/2020

Lleida pateix la major fuga de metges de l'Estat

Amb la pandèmia, aquesta marxa de professionals sanitaris s'ha notat més que mai

Carpa del SEM a les afores de l'Hospital Arnau de Vilanova a Lleida, 07/07/2020
Lleida és la província de l'Estat d'on més metges marxen, segons la secretària de Salut, pels sous que reben | Catalunya Diari

Lleida està sent la província catalana que més preocupa, ja que en la comarca del Segrià s'està registrant un nombre de nous contagis més elevat, i amb més rebrots importants. Ara, hi ha un fenomen que ja fa anys que els metges denuncien i en aquest nou augment de casos s'està notant molt: Lleida és la província espanyola on hi ha més fuga de metges

Segons ha publicat 'Crónica Global', aquesta conseqüència s'està notant molt amb els rebrots registrats, ja que aquest problema sumat a les retallades que ha anat patint el sector al llarg dels anys per part de la Generalitat — en alguns casos, fins al 80% —, s'han notat molt  en aquesta situació de crisi. 

Gairebé 3.000 metges marxen cada any de Catalunya

El Departament de Salut ja va fer una crida el passat dissabte perquè professionals sanitaris d'arreu de Catalunya es desplacin a Lleida per donar suport a l'emergència sanitària. Aquesta demanda demostra, en part, el problema de manca de personal que ja fa anys que els professionals sanitaris de Lleida noten. 

Ara és un informe publicat pel Consell General de Col·legis Oficials de Metges (CGOM) d'un Estudi sobre Demografia Mèdica, segons el qual, són Madrid Catalunya i Astúries les comunitats que tenen una major fuga de metges cap a altres territoris. En el cas català, són un total de  2.809 metges  — el 17,6% — els que han de marxar de la nostra comunitat autònoma cap a una altra per trobar feina cada any. 

Segons el Govern, «és culpa dels proveïdors de serveis»

Si mirem més específicament, les dades demostren com és Lleida la província que té un resultat més negatiu  pel que fa a la mobilitat dels seus sanitaris. En el cas de l'any 2017, va constar que uns  233 metges  — un 11,5% del total — marxaven de la demarcació. 

Segons el diputat i primer secretari de la federació de Lleida, Pirineu i Aran del PSC, Òscar Ordeig, aquesta fuga es deu al fet que a Aragó, comunitat fronterera amb Lleida, els metges poden arribar a cobrar  fins a un miler d'euros més. Tot i això, Laura Pelay, secretària general de Salut, es treu pilotes de sobre donant responsabilitats als proveïdors de serveis: «els correspon establir condicions suficientment atractives  per retenir als professionals en el territori i especialment en els pobles allunyats de les capitals i en les zones de difícil cobertura».