Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Gent passejant per Barcelona el 3 de maig del 2020

Lleida, entre les 5 províncies espanyoles on hi ha més risc de rebrot

El ritme de contagis, els casos confirmats per 100.000 habitants i la mobilitat indiquen perill de nous brots

Gent passejant a Barcelona durant els primers dies de la desescalada
El ritme de contagis en algunes zones continua sent elevat. | Cedida

Tota l'estratègia de govern espanyol per organitzar la desescalada i el retorn de l'activitat fins a la 'nova normalitat' exigeix evitar nous contagis de coronavirus. Mentrestant, en la cursa per avançar en la desecalada, una de les condicions perquè les províncies puguin anar superant les fases és l'actualització de les dades de la situació de l'epidèmia i altres factors per saber en quines zones hi ha risc de rebrot.

A partir del ritme dels contagis, els casos confirmats per cada 100.000 habitants i la mobilitat, es pot fer un mapa de la situació epidemiològica per territoris a Espanya que, ara com ara, mostra una dada rellevant, com és que hi ha cinc províncies amb risc de rebrot, una d'elles catalana: Lleida.

Illes Balears

Una de les zones on els indicadors mostren un alt risc de contagi són les  Illes Balears, un fet que pot sorprendre perquè l'Illa de Formentera va ser, al costat de tres illes canàries, la primera zona de l'Estat a entrar en Fase 1, estant actualment en Fase 2.

Tot i això, a les Illes Balears el nombre reproductiu, que estima a quantes persones contagia cada infectat, està en 1,1 i en augment, el que contrasta amb altres províncies espanyoles amb baix risc, com Huelva, Salamanca i Càceres, que presenten un R de 0,3 i en descens. Pel que fa a la incidència, Balears té 7,7 casos per 100.000 habitants en els últims quinze dies (nivell mitjà), i 1,9 morts (nivell alt), dos hospitalitzats i 0,4 a UCI. Tot això amb una mobilitat de 53%, que es troba en un nivell mitjà.

Zamora

A la província de Zamora, a Castella i Lleó, la situació també és de risc de rebrot. En aquest cas apareix una incidència molt més gran que a les Balears, amb 137,5 (nivell alt) casos per 100.000 habitants, i també registra un nivell alt en el nombre reproductiu, amb un 1,4 i en línia ascendent.

Algunes zones d'aquesta província encara es troben en la Fase 0 i això explica l'existència del perill de rebrot en una comunitat, Castella i Lleó, que ha estat una de les més castigades per l'epidèmia de la Covid-19. La incidència contrasta amb províncies com Huelva, amb 0,3 casos positius per 100.000 habitants (nivell baix).

Els indicadors d'avaluació de la situació epidemiològica a la província indiquen un 52% de mobilitat, el que es troba en una franja mitjana. També hi ha un nivell alt d'hospitalitzats (18,1) i a l'UCI (0,4).

Guipúscoa

L'epidèmia del coronavirus també ha colpejat fortament el País Basc, que a més està afrontant la desescalada amb un ampli marge d'autonomia. A Guipúscoa, els números no són molt favorables, i indiquen un elevat risc de rebrot.

Segons el nombre reproductiu, un infectat en aquesta província basca contagia 1,5 persones, el que indica un nivell alt, i les dades d'incidència també estan en vermell: 62,9 casos positius i 3,3 morts per cada 100.000 habitants en els últims quinze dies .

Els hospitalitzats (10,7) i a l'UCI (0,8) també es troben en una freqüència considerada alta. La província registra una mobilitat del 46%, en un nivell mitjà.

Lleida

La província de Lleida,  l'única catalana que apareix amb risc alt, està des de fa una setmana en Fase 1, amb la Vall d'Aran a les portes de la Fase 2, però en el seu conjunt presenta un nombre reproductiu d'1,3 a línia ascendent.

Segons els indicadors, la incidència de virus en aquesta zona segueix sent alta, amb 34,2 casos positius i 1,4 morts per cada 100.000 habitants en els últims quinze dies. A la província hi ha 16,4 hospitalitzats i 1 a l'UCI per cada 100.000 habitants, el que suposa un nivell alt. La mobilitat se situa en el 53% (nivell mitjà).

Osca

La cinquena província amb risc de rebrot és Osca, que es troba en una posició una mica millor que les altres quatre només pels hospitalitzats (9,3) i en UCI (0,3) per cada 100.000 habitants a la Comunitat Autònoma d'Aragó , el que situa aquestes xifres en un nivell considerat baix.

Per la resta, la província d'Osca es troba en risc de rebrot. La incidència continua sent alta, amb 72,9 casos positius i 3,2 morts per 100.000 habitants en els últims quinze dies. La mobilitat és del 51%, dins dels paràmetres de nivell mitjà. Pel que fa al nombre reproductiu, en aquesta província en Fase 1, un infectat contagia 1,2 persones i en ascens.