Manuel Mouriño y Montserrat Martínez

L'assassí de Montse Martínez, lliure: «Vaig acabar amb una, puc fer-ho amb una altra»

El van deixar en llibertat després de complir 11 anys de condemna

La localitat gallega de Viana do Bolo ha reviscut la mort de Montse Martínez, 20 anys després del seu assassinat. Manuel Mouriño Faria va ser l'autor de la brutal pallissa que va posar fi a la vida de la jove.

Aleshores, l'any 2001, Montse tenia 21 anys i tota una vida al davant, que es va veure truncada de la nit al dia.

L'homicida va ser condemnat a complir una pena d'onze anys de presó després de ser declarat culpable per un jurat popular. La sentència del Jutjat d'Ourense el va condemnar per delicte d'homicidi dolós. Ara, el culpable ha complert la seva condemna i ja està en llibertat.

L'homicidi dolós es troba tipificat en l'article 138 del Codi Penal espanyol, on s'estableixen les penes imputables en aquests casos. «Aquell que mati altri ha de ser castigat, com a reu d'homicidi, amb la pena de presó de deu a quinze anys», estableix.

L'homicida de Montse Martínez, en llibertat després de complir 11 anys de condemna

Manuel Mouriño va ser posat en llibertat el passat mes d'abril i molts veïns de la localitat encara consideren que no s'ha fet justícia.

Tot i que Mouriño té el dret de reinserir-se a la societat després d'haver atacat la sentència judicial, el cas continua generant una polèmica molt gran. 

L'alliberament del condemnat ha tornat a reobrir el debat sobre la reinserció dels presos i les penes imposades a Espanya, que no superen els 25 anys de presó. L'única excepció és la presó permanent revisable (PPR), una pena molt greu que preveu un període indefinit de presó. 

En qualsevol cas, Mouriño no pot retornar a la localitat on vivia fins d'aquí a un any, cosa que tranquil·litza els veïns. Tot i això, hi podrà tornar durant el segon trimestre de 2022. 

La seva condemna també incloïa el desterrament de dotze anys de la seva localitat natal. Tanmateix, el pronòstic preveu que l'autor del crim no té cap intenció de tornar al municipi d'Ourense un cop hagi passat aquest temps.

De fet, quan va cometre el terrible assassinat, Manuel Mouriño ja no hi residia, només hi era de vacances. L'home treballava i vivia a l'illa d'Eivissa, on va ser detingut nou anys després d'assassinar la noia de 21 anys.

L'assassinat de Montse Martínez que va commocionar Ourense fa 20 anys

El Divendres Sant de l'any 2001 sempre serà una data molt dolorosa per a la petita localitat de Viana do Bolo. Aquell dia, Montse Martínez va desaparèixer mentre sortia de festa. El seu cos es va trobar sis dies més tard, en un terraplè al costat del consistori Vianés.

Els signes de violència eren molt visibles. Tenia la cara desfigurada i presentava múltiples cops a tot el cos. Segons van demostrar els pèrits i forenses durant el judici celebrat a Ourense el desembre de 2011, va ser una mort agònica.

Encara que el cadàver de la jove es trobés pocs dies més tard de la seva desaparició, la detenció del principal sospitós es va dur a terme nou anys després. Un testimoni afirmava haver vist Manuel Mouriño parlant amb la víctima a la porta del Pub Gotham, però els investigadors no tenien proves suficients per incriminar-lo. 

Durant aquest període de temps, es van plantejar altres hipòtesis i es va sospitar d'altres persones, encara que no hi va haver cap detenció. L'arrest de Mouriño va tenir lloc nou anys més tard, arran d'una denúncia de la parella de Montse Martínez.

«De la mateixa manera que en vaig matar una, en podria matar una altra», li va dir a la seva parella a manera d'amenaça. 

Davant d'aquesta situació, el jutjat va autoritzar el rastreig de les trucades telefòniques i Manuel va ser enxampat confessant l'autoria de l'assassinat  almenys una conversa. Tot i justificar que la mort havia estat un accident, el jurat va creure la versió dels forenses i el va sentenciar a 11 anys de presó.