Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo whatsapp
Imatge de fons de diverses persones amb un mòbil a la mà i una altra de persones amb bitllets d'euro a la mà

El llistat de conceptes prohibits a l'hora de fer Bizums: podries tenir problemes

Les bromes poden arribar massa lluny, i escriure algunes paraules a Bizum pot tenir greus conseqüències

Bizum s'ha convertit en una eina molt popular al conjunt de la població. Enviar i rebre diners entre amics, coneguts o familiars mai no havia estat tan fàcil. Només es necessita el número de telèfon del receptor per fer el tràmit en uns minuts.

És habitual menjar a un restaurant i que una única persona aboni la totalitat del compte. Després, la quantia es divideix a parts iguals i la resta de comensals envia l'import corresponent amb Bizum a qui hagi pagat tota la taula. D'aquesta manera, l'encarregat del negoci no ha d'anar un per un cobrant allò que s'ha consumit de manera individual.

Tot i això, darrere d'aquesta senzillesa hi ha actes que poden comportar conseqüències greus. Les operacions de Bizum permeten incloure conceptes, i molts usuaris, amb la intenció de fer una broma, es poden ficar en un bon embolic si escriuen certes paraules.

Quines paraules cal evitar per no tenir problemes?

Els bancs controlen i vigilen totes les transaccions, i poden denunciar els moviments que denotin algun tipus de perill. Per exemple, enviar un Bizum i posar la paraula “bomba” o “pistola” com a concepte aixecarà sospites i generarà dubtes. Segurament és una gràcia per part d'un usuari, però les entitats bancàries no ho saben i poden informar les autoritats si perceben alguna cosa estranya.

Alhora, el terrorisme continua vigent al món, i tots els països estan en alerta davant de qualsevol indici d'atac. Per això, cal evitar posar paraules relacionades amb explosius o delictes violents. Passa el mateix amb el tràfic de drogues, l'armament il·legal o la prostitució.

Concretament, el que és recomanable és no utilitzar termes com "sicari", "segrest" o "ETA". Pel que fa a les drogues, escriure "diners per a la coca" o "farlopa" pot sortir molt car. Vocabulari com a "pistola", "escopeta" o "munició" donaria a entendre que hi ha possessió il·lícita d'armes.

Muntatge amb una noia sostenint a la mà un telèfon mòbil i uns bitllets de 50 euros
Els enviaments de diners a través de Bizum són molt habituals | Ptnimages, Leung Cho Pan

Així mateix, omet expressions com "joies" o "or" i paraules relacionades amb l'atzar, les apostes i els casinos com "timba" o "pòquer". I no triïs noms de persones buscades per les autoritats per anar de graciós. Això podria suggerir que hi ha complicitat o que estàs ajudant a un possible encobriment.

Quines sancions hi pot haver?

Si el banc detecta alguna cosa rara, ràpidament cancel·larà la transacció. També és possible que truqui a la persona en qüestió i li pregunti pel nom del concepte. En cas que l'entitat no resolgui els dubtes, la situació podria acabar en mans de les autoritats.

Dit això, utilitza termes comuns en els teus conceptes de Bizum o, encara millor, no escriguis res. Si ho fas, fes servir paraules relacionades amb aquesta activitat.