Un home amb mascareta mirant per una finestra

Aneu amb compte: el lloc on és més fàcil contagiar-se d'òmicron

Revelen el lloc on hi ha més probabilitats de contagiar-se de coronavirus fora de casa

La variant Òmicron segueix assetjant i la pandèmia del coronavirus genera nous estudis cridaners sobre la manera com podem contagiar-nos.

Un estudi anglès anomenat Virus Watch i realitzat al Regne Unit a finals de 2021, ha tret a la llum una informació important sobre el contagi d'Òmicron.

I és que aquesta investigació ha posat de manifest els llocs i les activitats en què correm més riscos de contraure el coronavirus. L'estudi va finalitzar poques setmanes abans que la nova variant Òmicron comencés a propagar-se pel país britànic.

Una dona estornudant amb la mascareta posada.
Desvelen els llocs on és més freqüent encomanar-se de coronavirus | CatalunyaDiari
 

El professor Andrew Hayward ( UCL Epidemiology & Health Care ) va dirigir l'estudi Virus Watch per reclutar 25.000 persones i recopilar dades des de l'abril del 2020 fins al final del 2021. L'estudi, de 3,2 milions de lliures, va investigar l'abast de la propagació del coronavirus i com el distanciament social afecta el risc d'infecció.

Després d'analitzar en profunditat els costums diaris de 10.000 persones, la investigació permet treure'n diferents conclusions. I és que resumeix les activitats on estem més a prop d'agafar el coronavirus durant les nostres rutines diàries.

Les activitats que presenten més risc de contagi de la variant Òmicron

En especial, l'activitat en què estem més exposats davant del coronavirus és quan fem la compra. Amb tot, encara que anem al supermercat molt poques vegades a la setmana, l'estudi reflecteix que en aquell moment hi ha gairebé 2,18 vegades més probabilitats que ens contagiem de coronavirus.

La segona activitat a què hem de prestar molta atenció és la de fer esport a l'aire lliure. I és que provoca un 1,36% de probabilitats de donar positiu a Covid.

Centre comercial guarnit per Nadal.
L'activitat en què estem més exposats davant del coronavirus és fer la compra. | GTRES
 

El tercer lloc l'ocupa una altra activitat molt comuna per a aquells que no disposen de vehicle propi al seu dia a dia. I és viatjar amb autobús i suposa un 1,31% vegades més opcions de contagiar-se d'Òmicron. Arriba a un 1,28% si utilitzem el transport més d'una vegada a la setmana, un percentatge semblant si acudim a un restaurant.

Tot i això, aquestes quatre no són les úniques activitats perilloses per 'caure a les urpes' del maleït virus. Els dos escenaris més probables següents, amb una probabilitat lleugerament inferior (1,27%), són sortir de festa, anar a un pub o anar al gimnàs. D'altra banda, els llocs menys probables de contagi fora de casa són viatjar amb tren i fer servir el taxi.

Passatgers en un bus amb mascareta.
Utilitzar l'autobús pot ser una activitat de risc de contagi de coronavirus. | Europa Press
 

Així i tot, l'estudi també podria patir variacions, ja que no s'han registrat els riscos d'altres activitats habituals de la gent. Per exemple, anar als teatres, cinemes, concerts, esdeveniments esportius, perruqueries o anar als salons de bellesa.

305 milions de contagis, segons les dades de la 'Universitat Johns Hopkins'

Segons les dades registrades per la Universitat Johns Hopkins, des de l'inici de la pandèmia s'han notificat fins a 305 milions de contagis. Fa pocs dies, es va registrar la xifra més gran de contagis diaris a l'àmbit mundial amb més de 2,3 milions en 24 hores.

Sobre la situació al nostre país, les dades de Sanitat de l'últim informe de la pandèmia registren una suma de set milions de contagis. D'altra banda, han mort a causa de la Covid 89 934 persones des del començament de la pandèmia. A més, la incidència acumulada es col·loca ja en 2722 casos per cada 100.000 habitants.