Sanitari vacunant una persona.

Què passa si et vacunes sense saber que ets positiu? Els experts donen una resposta

La vacuna contra el coronavirus podria tenir conseqüències per al teu organisme si ets positiu

Els contagis per coronavirus no s'aturen a Espanya. Les xifres de positius se superen per moments i els ciutadans ens trobem en situacions de risc. Cada vegada són menys les persones que no han sucumbit davant de la malaltia i la sisena onada vol continuar causant estralls.

Una de les solucions a què ens agafem és en el procés de vacunació. Gràcies a ell, el nombre de morts i d'hospitalitzacions a causa de la pandèmia s'ha minimitzat, demostrant així l'eficàcia de la injecció.

Persona agafant la mà d'una persona ingressada.
La vacuna del coronavirus ha fet reduir el nombre de morts. | ISTOCKPHOTO (KIEFERPIX)
 

No obstant això, hi ha situacions en què la vacuna podria arribar a ser perjudicial per a l'ésser humà. Això passa quan alguna persona que és positiva, i no ho sap, decideix administrar-se alguna dosi, podent causar una reacció negativa. Per aclarir qualsevol mena de dubte, els experts sobre coronavirus han pres la paraula.

Que el pànic no s'estengui

Els viròlegs han decidit posar sobre la taula els seus coneixements per dir que si et vacunes i estàs amb una infecció activa sense saber-ho, el normal és que no passi res. L'única conseqüència possible que pot generar la injecció és que els símptomes i les molèsties siguin més grans, però res fora del comú.

Una dona rebent la vacuna contra el coronavirus
La vacuna del coronavirus no genera conseqüències greus als positius | GTRES
 

En altres paraules, potser et farà més mal el braç, el cap, tinguis malestar, febre, però no hi haurà més conseqüències. Per tant, els positius per coronavirus que no saben la seva situació sanitària poden estar tranquils.

De totes maneres, les autoritats recomanen sempre fer un test d'antígens o una PCR prèvia a la vacuna per saber si necessites administrar-te una dosi o no. Altres ens com el Centre per al Control i la Prevenció de Malalties dels Estats Units avisen que cal informar a Salut Pública en aquests casos, per vigilar els símptomes.

Com serà el procés de vacunació després de contagiar-te?

Tal com informen els sanitaris, «les persones amb coronavirus han d'esperar per vacunar-se fins que s'han recuperat de la malaltia i fins que reuneixin els criteris per suspendre l'aïllament».

Imatge d'una xeringa d'una possible vacuna contra la Covid-19
El temps d'espera entre les vacunes ha canviat. | ISTOCKPHOTO (TEKA77)
 

Fa uns mesos, les persones que rebien la primera dosi de la vacuna i posteriorment s'infectaven del virus ja tenien la pauta completa. Però amb l'arribada de la injecció de reforç tot ha canviat.

Si ja has rebut les dues primeres dosis, i mentre esperes el teu torn per rebre la tercera has donat positiu en coronavirus, hauràs d'esperar un temps. Precisament, i malgrat la pluja de crítiques que hi ha hagut per aquesta decisió, ara s'ha reduït aquest interval temporal entre quatre i sis setmanes.

Els passos a seguir són només dos, i molt senzills. Primer has d'esperar a ser negatiu per abandonar la quarantena, i segon hauràs d'esperar un temps prudencial perquè els sanitaris t'afegeixin a la llista per a la injecció de reforç.

Un home, vacunat a Barcelona el 24/03/2021.
L'interval de temps entre vacunes ha passat de mesos per setmanes | Gtres
 

Els temps d'espera per ser vacunat han canviat dràsticament. Amb l'arribada de les primeres dosis, el temps entre la primera i la segona era de sis mesos, t'hagis infectat o no. Actualment estem parlant de tan sols setmanes després d'una infecció lleu de coronavirus, per poder rebre la de reforç.

Millor prevenir que guarir

Després de les recomanacions dels professionals sanitaris, sempre és millor fer-se una prova per saber si ets positiu abans de rebre la vacuna. Un dels mètodes és el test d'antígens, el qual veurà modificat el seu preu.

Així ho ha explicat el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, en una entrevista feta aquest matí a Cadena Ser. Ha afirmat que el cost d'aquest baixarà i es regularà a les farmàcies. Era una de les mesures que la població feia setmanes que demanava, i l'Executiu ha respost davant el col·lapse de la Sanitat Pública.