Un grup d'alumnes fent cua per entrar a l'escola

La lluita dels pares evita el tancament d'una escola a Barcelona

L'Escola Can Clos finalment no tancarà i rebrà una inversió d'1,5 milions d'euros

L'esforç dels pares de l'Escola Can Clos de Barcelona ha acabat tenint els seus fruits. Finalment, el centre escolar situat als peus de Montjuïc no tancarà les portes i podrà seguir acollint alumnes en els pròxims cursos. A més d'evitar el tancament, també s'ha aconseguit que el consistori inverteixi 1,5 milions d'euros per tal d'adequar i millorar l'estructura de l'edifici, ja que aquest era un dels motius que s'al·legava per clausurar el col·legi.

Fa un any, l'Ajuntament de Barcelona va anunciar un pla per abaixar la persiana de Can Clos i enviar els seus alumnes a l'escola Enric Granados, situat al passeig de la Zona Franca de la capital catalana, de cara al curs 2021-2022. Aquest anunci va provocar que pares, familiars i direcció del centre es mobilitzessin per evitar el tancament. A favor d'ells va jugar-hi la pandèmia de coronavirus, que va paralitzar el projecte de fusió dels dos col·legis. Amb aquest temps de marge que han tingut, han pogut fer recapacitar el Consorci d'Educació de Barcelona, que finalment ha fet marxa enrere i ha assegurat la continuïtat del centre.

Inversió d'1,5 milions d'euros

Un dels arguments que utilitzava l'administració per forçar el tancament de Can Clos era el mal estat de l'estructura de l'edifici. Aquest problema, però, es podrà resoldre amb la inversió anunciada pel director general de Centres Públics de Catalunya. «L'Ajuntament invertirà 1,5 milions d'euros per fer reformes estructurals i millores al centre», informava Josep Gonzàlez-Cambray. D'aquesta manera, remarca que «l'aposta per la continuïtat de l'escola ve acompanyada d'un compromís formal per a la millora de l'equipament educatiu»..

Més enllà d'aquesta inversió, González-Cambray també ha plantejat futures actuacions del Pla de Barris, en la línia d'obrir l'equipament al barri per a usos educatius i comunitaris, més enllà de l'horari escolar. A més, el Consorci també s'ha compromès a seguir treballant conjuntament amb la comunitat educativa de Can Clos per garantir una oferta educativa de qualitat i un reforç del projecte vinculat a l'entorn natural dins del parc de Montjuïc.

Fi a una reivindicació

Des del moment que es va plantejar la fusió, les famílies i la direcció del centre van reivindicar la continuïtat de l'escola, realitzant actes i plantejant alternatives a la direcció del Consorci d'Educació. Finalment, els elements i argumentacions exposats pels familiars han acabat convencent a l'administració per fer marxa enrere i, a banda d'evitar el tancament de Can Clos, també han aconseguit la promesa d'una inversió milionària per poder adequar l'edifici del col·legi.