Notícia impactant la que ens arriba des de l’espai. Segons informa la NASA en un comunicat, la Lluna s’està encongint cada vegada més a causa dels tremolors que hi ha en el satèl·lit. Amb el nom de ‘llunatrèmols’, l’agència espacial nord-americana ha volgut definir d’aquesta manera el que seria l’equivalent als terratrèmols a la Terra.
A causa d’aquesta situació, la NASA afirma que el satèl·lit natural del nostre planeta s’ha fet 50 metres més prim en els últims centenars d’anys a causa d’aquests tremolors interns. L’agència ha explicat que la superfície lunar és trencadissa i es va escardant a mesura que el satèl·lit es va encongint, cosa que explicaria les famoses falles d’encavalcament, on una secció d’escorça acaba al damunt de l’altra.
«La nostra conclusió proporciona la primera evidència que aquestes falles encara estan actives i, probablement, produeixen ‘llunatrèmols’ avui en dia a mesura que la Lluna continua refredant-se i encongint-se gradualment», explica l’especialista Thomas Watters de la NASA, que assegura que alguns d’aquests sismes poden ser forts i superar els 5 graus a l’escala de Richter.
- També et pot interessar: Registren per primera vegada un terratrèmol a Mart
Analitzant els sismes registrats el segle passat
L’estudi de la NASA ha consistit a analitzar els quatre sismòmetres instal·lats a la Lluna entre els anys 1969 i 1977 pels astronautes de les missions Apollo, que van registrar fins a 28 ‘llunatrèmols’ poc profunds i d’una intensitat d’entre 2 i 5 graus. Amb els nous sistemes de la NASA, els científics han pogut estudiar a fons aquests moviments amb el resultat que almenys 8 dels sismes estarien a 30 quilòmetres de falles visibles.
Segons els experts, la gravetat de la Terra pot produir els tremolors, ja que molts d’ells es van donar en el moment que el satèl·lit estava més allunyat del planeta, fase coneguda com l’apogeu.
Watters afirma que és «molt probable» que aquests vuit tremolors es produïssin a causa de les falles que lliscaven a mesura que s'acumulava la pressió, quan l'escorça lunar estava comprimida per la contracció global i les forces de marea, cosa que indicaria que la Lluna s’està encongint i que està tectònicament activa. A més, imatges preses des d’altres sondes lunars indiquen la caiguda de roques lunars, cosa que corroboraria els tremolors.