Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
L'home porta molt temps voler arribar a Mart

Registren per primera vegada un terratrèmol a Mart

El sismòmetre que la nau InSight de la NASA va instal·lar el novembre passat a la superfície del planeta vermell ha detectat aquest sisme, que ha estat de baixa magnitud

L'home porta molt temps voler arribar a Mart
L'home porta molt temps volent arribar a Mart | arxiu

 

La NASA ha detectat el primer terratrèmol a Mart gràcies al sismòmetre que la nau InSight de l’agència espacial nord-americana va instal·lar a la superfície del planeta vermell el novembre passat. L’esdeveniment va tenir lloc el passat 6 d’abril, el dia 128 de la missió, i la tremolor que es va registrar era lleu i similar a les detectades a la superfície de la Lluna per l’Apol·lo.   

Així ho informa l’agència espacial francesa CNES, que va fabricar l’instrument SEIS de detecció de sismes de la nau de la NASA. El terratrèmol prové de l’interior de Mart i els científics encara busquen la causa exacte del moviment de terres, molt diferent dels que s’han detectat altres vegades a causa del vent.

Imatge simulada de les tasques que duu a terme 'InSight' al subsòl de Mart | NASA

 

Un terratrèmol de molt baixa magnitud

El sisme detectat és de tant baixa magnitud que els experts afirmen que no s’hauria notat a la Terra, però la superfície marciana està morta i la hipersensibilitat dels sensors del sismòmetre han permès registrar aquest moviment. Una tremolor que és similar als milers de sismes que la NASA va detectar entre els anys 1969 i 1972 a la Lluna. 

Aquestes dades van permetre als experts comprendre millor l’impacte entre la Terra i la ‘proto-Lluna’ i com el satèl·lit es va formar a partir del disc de restes. D’aquesta manera, els astrònoms esperen que les dades d’aquest primer terratrèmol registrat a Mart permetin recopilar dades similars sobre el planeta vermell. 

Durant la missió, s’han detectat tres senyals més que podrien ser terratrèmols, però amb orígens diferents i d’una magnitud més baixa. Mart no té plaques tectòniques, les que produeixen els terratrèmols a la Terra, però sí que té falles o fractures a la seva escorça que poden alliberar energia sísmica.