Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Foto Tresoreria General de la Seguretat Social

L'oferta de la Seguretat Social a qui vulgui comprar habitatges, finques o garatges

Surten a subhasta unes quantes propietats de la Seguretat Social

La Seguretat Social es vol desfer de moltes de les propietats que acumula i que es troben sense ús o abandonat. Això suposa una bona oportunitat per a aquells que vulguin comprar habitatges, garatges o finques. Tindran l'oportunitat d'adquirir-los a uns preus força avantatjosos.

Al llarg de les darreres dècades aquest organisme ha anat sumant béns immobles i patrimoni a tota Espanya. Moltes d'aquestes edificacions estan buides o abandonades. El Tribunal de Comptes ha captat fins al miler el nombre de propietats que hi ha en aquest estat.

Entre elles destaquen locals, naus, edificis, finques rústiques, cases i places de garatge. La intenció del Govern és intentar donar una segona vida a aquestes construccions, aconseguint, a la vegada desfer-se d'un gran llast. Per a les arques públiques el manteniment suposa una despesa elevada.

El decret engegat per l'Executiu flexibilitza els procediments per donar una nova vida a aquests espais. Ara, l'objectiu passa per buscar algú que vulgui fer-se càrrec d'aquests immobles d'interès públic.

Quines propietats es posen a la venda?

Gran part del patrimoni que posen a la venda són finques rústiques o immobles que estan ocupats de manera parcial. En alguns casos porten més de deu anys sense donar-ne ús i romanen completament buits sense possibilitats de treure'n rendiment.

Compra una casa
Serà una bona oportunitat per adquirir una casa a un bon preu | GETTY IMAGES

En total, com recull el diari 'El Ideal', hi ha 32 edificis, 200 locals, 8 naus, 7 edificacions no registrades i 99 solars. A això se li sumen 32 cases i 13 places de garatge. Estimen que han generat a les arques de l'Estat un desemborsament de més de 143 milions d'euros.

A què es deu aquest excés de patrimoni?

A simple vista pot semblar una mica estrany que sobrin tantes construccions o que hi hagi un excedent tan important. Però l'origen del problema es remunta a principis d'aquest segle, entre els anys 2000 i 2007. En aquella època es pot dir que el país nedava a l'abundància i es va dissenyar un pla d'expansió d'oficines.

Però el projecte es va quedar a mitges o no es va arribar a materialitzar com tenien al cap els responsables de la Seguretat Social. Un cop van concloure els treballs als diferents immobles no tots els espais es van posar en funcionament. Per tant, van quedar relegats al no res i en realitat no se'ls va donar pràcticament cap ús.

Es tractaven de béns que passava a engrandir el patrimoni de l'Estat, però sense treure'n cap rendiment. Més aviat es registraven com a pèrdues, ja que tot això va requerir un manteniment i uns costos de llum i aigua, entre altres coses.

vivendes
Es posaran a la venda cases i locals | GETTY IMAGES

A més, a aquestes propietats se li sumen altres immobles cedits a les mútues col·laboradores. En aquest cas, el registre té comptabilitzats un total de 41 béns, amb una despesa que arriba fins a 7,7 milions d'euros.

Queda per veure com surt al mercat aquest patrimoni. El més habitual és que es faci a través d'una subhasta, on hi pugui prendre part qualsevol ciutadà que ho desitgi.

En principi confien donar una sortida més ràpida als habitatges i garatges, que presentaran uns preus més econòmics. La situació serà una mica més complexa per als locals. La majoria presenten unes dimensions força àmplies, amb poca capacitat per instal·lar-hi negocis.

En qualsevol cas, la Seguretat Social sap que desprenent-se d'una part dels seus actius aconseguirà recuperar una mica del que s'ha invertit. Però el que és important en aquests instants és frenar la sagnia de despeses que tenen. Suposa un cost innecessari comptar amb propietats buides o sense cap ús.

Logotip de l'aplicació WhatsApp NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp