Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Monedes i bitllets d'euro

La Seguretat Social amenaça de multar els pensionistes que no facin un tràmit

No comunicar l'alteració de la situació personal o familiar comporta una sanció econòmica

Els beneficiaris d'una pensió de la Seguretat Social tenen una sèrie d'obligacions. Entre aquestes, cal comunicar l'alteració de la situació personal o familiar dels pensionistes. Així ho ha recordat l'Institut Nacional de la Seguretat Social, l'organisme que gestiona les pensions.

Els pensionistes tenen l'obligació de comunicar en un termini de trenta dies l'alteració de la situació. Si no, s'enfronta a multes des de 626 euros a 6.250. Es considera que no informar del canvi de la situació familiar o de domicili, per exemple, suposa una infracció greu del beneficiari.

Primer pla de les mans d'un avi subjectant un bastó
Els pensionistes han d'estar atents a aquestes obligacions. | Pixabay

A més, l'obligació no només afecta els pensionistes sinó també els seus familiars en el cas de mort. Els familiars tenen l'obligació de comunicar a la Seguretat Social la defunció d'un pensionista en un termini de trenta dies. Aquests són els supòsits en què cal avisar l'administració.

Quan cal comunicar-ho a la Seguretat Social

La normativa recull almenys quatre casos on cal informar sobre el canvi en les condicions d'un pensionista. Aquests supòsits tenen a veure amb l'estat civil, el domicili, la situació econòmica i l'activitat laboral. En general, aquests són els canvis que cal comunicar:

- Situació familiar: Un canvi a l'estat civil, quan es produeixi un naixement o una defunció.

- Canvi de domicili: Quan es produeix a la residència habitual o fiscal del pensionista.

- Situació econòmica: quan se li reconeix una altra prestació (a territori nacional o a l'estranger) o quan rep rendes del treball o d'un altre tipus.

- Situació laboral: Comunicar quan es comença a fer alguna activitat laboral.

No comunicar aquests canvis en fons i forma, dins del termini establert, comporta la retirada de la pensió i una sanció econòmica. Això afecta totes les pensions i prestacions que concedeix la Seguretat Social. Hi ha un tipus de pensionistes que, a més, han de presentar regularment informes sobre la situació econòmica actual.

Alguns pensionistes han de presentar una declaració anual

És el cas de les pensions mínimes amb càrregues familiars; cal presentar un informe anual d'ingressos abans de l'1 de març. És una declaració on es reflecteixen els rendiments percebuts l'any anterior. Hi han de constar els rendiments de la resta de membres de la unitat familiar.

Els pensionistes que perceben una pensió de viduïtat amb càrregues familiars estan obligats a presentar-la. També els perceptors de mínims amb cònjuge no a càrrec o unitat econòmica personal o amb cònjuge a càrrec. I els pensionistes de viduïtat que tenen reconegut el 70% de la base reguladora.

No presentar aquesta declaració pot comportar també la pèrdua del dret a la pensió i una sanció econòmica. Es pot fer de forma telemàtica descarregant el formulari a la seu electrònica de la Seguretat Social. O de manera presencial, encara que primer hauràs de demanar cita prèvia.

A quant puja la multa

La Llei sobre infraccions i sancions a l'ordre social recull les multes relacionades amb les prestacions de la Seguretat Social. La llei divideix les infraccions en lleu, greus i molt greus, i estableix els supòsits per a cada grup. La quantitat de la multa va en funció de la gravetat.

Infraccions lleus

Es consideren infraccions lleus aquelles en què el beneficiari d'una pensió no compareix davant d'un requeriment. Quan l'administració fa un requeriment i el pensionista no hi compareix, pot ser objecte de tres sancions:

- Primer grau: multes de 60 a 125 euros

- Segon grau: de 126 a 310 euros

- Tercer grau: de 311 a 625 euros

Infraccions greus

No comunicar l'alteració de les situacions que van donar dret a una pensió suposa una infracció greu. En aquest cas, la llei estableix multes de fins a més de sis mil euros, en funció del grau:

- Primer grau: de 626 a 1.250 euros

- Segon grau: de 1.251 a 3.125 euros

- Tercer grau: de 3.126 a 6.250 euros

Infraccions molt greus

Les sancions més greus estan previstes segons la llei per a casos en què la persona intenta defraudar l'administració. Els fraus per aconseguir alguna prestació indeguda o superior a la que correspon, es castiga amb aquestes quantitats:

- Primer grau: de 6.251 a 25.000 euros

- Segon grau: de 25.001 a 100.005 euros

- Tercer grau: de 100.006 a 187.515 euros

Logotip de l'aplicació WhatsApp NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp