Primer pla del doctor Pedro Cavadas

L'OMS avala l'avís seriós del doctor Pedro Cavadas: molta gent en reia

Pedro Cavadas va advertir-nos d'una nova pandèmia

Pedro Cavadas ja ho va advertir fa temps, però possiblement molts no li van fer cas. Ara ha estat l'Organització Mundial de la Salut (OMS) la que s'ha encarregat de donar la raó a un dels auguris.

Al seu dia, el prestigiós cirurgià va avisar que «per simple evolució biològica, l'ésser humà ha de patir les pròximes dècades una pandèmia». Això provocaria que es reduís de manera important la població mundial. De fet, aquesta afirmació la va fer fins i tot abans que es donessin els primers casos de coronavirus a la Xina.

El cirurgià ho havia estat advertint des de feia temps

Aquesta pandèmia que avançava fins i tot podria ser encara més mortal que la de la covid. Per fer aquesta valoració, Pedro Cavadas va recórrer als coneixements que va adquirir durant el seu període d'estudiant a la Facultat de Medicina. Va explicar que era una cosa previsible, sobretot perquè «ha passat a totes les espècies des de fa centenars de milions d'anys i l'ésser humà no serà diferent». Indicava que «això passarà», publica el diari ABC.

Les seves declaracions van molestar força en l'àmbit científic i de la sanitat. En algun moment se'l va acusar de propagar bulls i de provocar «alarma social». Aleshores, el coronavirus era un desconegut i mai es va sospitar el que arribaria a provocar amb el temps. Pel camí es va cobrar més de 120.000 morts a Espanya, segons les dades del Ministeri de Sanitat.

Imatge del doctor Pedro Cavadas durant una intervenció mèdica
Pedro Cavadas va advertir el 2020 que hi hauria una pandèmia que provocaria moltes morts | Europa Press

 

Pedro Cavadas va alertar d'una pandèmia que no era la covid

A principis del 2020, el metge valencià es va atrevir a pronosticar el que passaria només unes setmanes més tard. Va advertir de l'enorme mal que provocaria una pandèmia entre els éssers humans, amb una taxa de mortalitat molt elevada. En aquell instant, però, no es referia concretament a la covid.

Explicava que «ha de ser un virus que s'encomani fàcilment a través de l'aire. Una mutació agressiva de virus de grip que passi d'un animal a les persones». Malauradament, les seves paraules no van ser preses precisament de debò.

Tot i això, el temps li ha acabat donant la raó no només per la irrupció de la pandèmia del coronavirus. L'OMS també confirmava els auguris fa uns dies. El director general, Tedro Adhanon Ghebreyesus, avisava d'«un altre patogen emergent amb un potencial encara més mortal». D'aquesta manera, també pretenia traslladar un missatge a la comunitat internacional. L'aparició de noves pandèmies és una realitat i cal estar preparat per quan arribin.

Vacunació
El coronavirus va afectar tota la població mundial i no es descarta una nova pandèmia | GETTY IMAGES

Ara bé, el més probable, com ja va passar en el cas de la covid, és que ens agafi d'imprevist. Sobretot per les dificultats per frenar-ne l'expansió i pel desconeixement que hi ha en els períodes inicials.

L'Organització Mundial de la Salut assenyala que hi haurà una pròxima pandèmia. Per això, insisteixen en la necessitat d'«estar llestos per respondre de manera decisiva, col·lectiva i equitativa».

Els efectes de les vacunes

Tot i que Pedro Cavadas sempre es va posicionar del costat de la ciència, també va mostrar alguns dubtes respecte a les vacunes. Quan el coronavirus ja estava estès per tot el món, va advertir dels possibles efectes secundaris que tindrien aquestes injeccions.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

El procés de fabricació de les mateixes es va fer en un temps rècord, sense conèixer-se en realitat les conseqüències de la seva aplicació. També indicava en aquella època que la distribució irregular provocaria l'aparició de noves variants, cosa en què es va pronunciar l'OMS.

Posaven sobre la taula el perill que podria generar una altra «variant emergent de covid». Donaria com a resultat «noves onades de malalties i morts». El temps ha anat donant la raó a Pedro Cavadas i, ara, ha estat l'Organització Mundial de la Salut la que ha donat suport a les seves teories.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS les hores més barates de la LLUM, ara al teu WhatsApp! Planifica rentadores, cuina i planxades!