Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
La mà d'un home assenyalant un dècim de la Loteria de Nadal

Loteria de Nadal: el gran error que has d'evitar enguany quan compris els dècims

Demanen extremar les precaucions si decideixes comprar els dècims així

Des de fa unes setmanes ja es poden anar adquirint dècims de Loteria per al Sorteig de Nadal . Però cal extremar les precaucions, ja que amb molta facilitat pot caure en un error que ens pot costar molt car.

Hi ha molta il·lusió i esperances posades a la jornada del 22 de desembre. Encara que no portem gaires butlletes, durant uns minuts ens envaeix un cert estat d'intranquil·litat. I és que el número que juguem pot resultar agraciat amb el 'Gordo'.

Serien 400.000 euros, encara que la quantitat a percebre seria força menys una vegada que liquidessin els impostos. També cal aclarir què passaria en cas de jugar un dècim compartit amb altres persones. Per molt bona relació que hi hagi entre elles, quan hi ha diners pel mig no ens podem confiar massa.

És cert que tradicionalment es juga amb amics, familiars i companys de la feina. En principi, no hi hauria d'haver problemes a l'hora de repartir els guanys. Però, en qualsevol moment pot sorgir un contratemps, com que el posseïdor de la butlleta es resisteixi a dividir el premi.

Per això, és imprescindible assessorar-se i seguir una sèrie de pautes. Des de l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) incideixen en la necessitat d'identificar els diferents participants.

A més, s'ha de mostrar amb claredat el percentatge que té cadascun en el joc. D'aquesta manera s'evita l'impost de donacions alhora que garanteix un repartiment més just dels beneficis.

Els nens de Sant Ildefons en ple sorteig de la Grossa de Nadal
Els espanyols tenen moltes esperances posades en el sorteig de Nadal | GTRES

Problemes per no fer les coses bé en comprar la Loteria

En el cas que resultem premiats amb un premi important, com pot ser el 'Gordo', estarem obligats a declarar-ho. Els experts insisteixen en la necessitat de posar en coneixement del banc la seva naturalesa compartida. En cas contrari, podria donar-se una doble tributació.

La retenció fiscal, com publica el diari Sport, s'aplica de manera automàtica sobre premis que superin els 40.000 euros. Per tant, això és una cosa a valorar en el moment en què es reclamarà el pagament.

Quan es tractin de quantitats inferiors als 2.000 euros, no hi hauria inconvenients. Aquest tipus de premi serà possible cobrar-lo a les mateixes administracions de Loteria sense cap tipus d'inconvenient.

Gaudir del premi sense preocupacions

Des de l'OCU recalquen la necessitat de plasmar per escrit la compartició d'una butlleta. En cas de futures disputes, les paraules i promeses no tindrien cap mena de valor. No costaria res fer un registre precís amb totes aquelles persones que adquireixen algun tipus de dret sobre el desè.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

Diverses persones fan cua per comprar loteria per al Sorteig Extraordinari del Nen
Hi ha un error molt freqüent en comprar Loteria de Nadal | Europa Press

Així serà la manera d'assegurar-se que tothom pugui cobrar la part que li correspongui de manera justa sense que hi hagi opció per al conflicte. Sempre recorden que el sorteig de Loteria és un moment de molta felicitat i il·lusió. Però això no ha de ser impediment perquè actuem amb cert sentit.

És a dir, coneixent les responsabilitats i implicacions legals que impliqui compartir una butlleta, si som capaços de seguir les recomanacions d'aquesta organització, tindrem l'opció de gaudir del premi sense preocupacions legals ni fiscals.

Per tant, serà tan senzill com identificar els que prenguin part en el joc i documentar-ho tot per escrit. Serà l'única manera que adquireixi una certa legalitat. A més, també caldrà posar en coneixement del banc la seva compartició en cas de resultar premiat.

Un altre error que no hem de passar per alt i que ens pot costar car és a l'hora d'adquirir paperetes. En general, es compren a preus més reduïts i solen incloure algun tipus de recàrrec.

En alguna ocasió s'ha donat la circumstància que l'entitat o organització que els venia no tenia els dècims amb aquest número. Per tant, es produïa una estafa en tota regla. Per això, és decisiu fixar-se que les butlletes comptin amb segell i un dipòsit. A més, caldria desconfiar d'aquelles associacions desconegudes o que no ens sonin de res.