Les mesures de la Fase 2 i 3 que Madrid ha demanat al govern

La presidenta de la Comunitat ha assegurat que es quedaran a la Fase 1 però demanen flexibilitzar noves mesures

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, amb l'alcalde de Madrid, José Luis Martínez Almeida, en la clausura del Palau de Gel utilitzat com a morgue improvisada durant la pandèmia de coronavirus, el 22 d'abril de 2020
Urgent: Les mesures de la Fase 2 i 3 que Madrid ha demanat a Govern | CatalunyaDiari

La Comunitat de Madrid ha fet marxa enrere i finalment no demana al govern espanyol que la regió passi a la Fase 2 el pròxim dilluns, 1 de juny, quan només faria una setmana que estarien en la Fase 1, en què van entrar aquest 25 de maig.

La presidenta, Isabel Díaz Ayuso, va avançar fa un parell de setmanes que si Madrid avançava a la Fase 1, demanaria entrar a la Fase 2 la setmana següent, però les autoritats sanitàries ja van alertar que totes les comunitats havien d'estar com a mínim dues setmanes a cada fase de desescalada per poder analitzar si es produeix algun rebrot, com ha passat a Lleida en els últims dies. 

Madrid no demanarà canviar a Fase 2

Tot i això, el govern espanyol també va mostrar-se obert, dies més tard, a la possibilitat que algunes zones avancessin més ràpidament de fase si l'evolució de la pandèmia ho permetia, declaracions que feien pensar que Madrid tiraria endavant la proposta de demanar passar a la Fase 2. 

Finalment no ha estat així i Díaz Ayuso ha revelat a '13 TV' que Madrid no demanarà canviar de fase com a mínim fins al 8 de juny, quan ja faci dues setmanes que estaran en fase 1. Però sí que estudien demanar a Sanitat que avanci algunes mesures de les Fases 2 i 3 de la desescalada a la regió per flexibilitzar el confinament i donar impuls econòmic a la regió més castigada per la malaltia al país. 

Preguntada sobre la negativa del govern a deixar passar de fase la Comunitat de Madrid, la presidenta ha recalcat que les seves protestes no van ser pel fet de no canviar de fase, sinó per no saber-ne els motius: «No ha estat per no passar, sinó per no aplicar criteris transparents i objectius com marca la llei».

Així, la presidenta de Madrid ha explicat que «fins al 8 de juny no demanarem passar a la Fase 2 perquè cal deixar 15 dies, hem de fer seguiment de com va la situació. Hem demanat al govern que estudiï canviar mesures de la Fase 2 i 3, com l'obertura dels centres comercials que tenen amplitud i permeten una distància social o la tornada esglaonada a la feina».

«Hem d'estar en la recuperació econòmica. Cal acompanyar els empresaris, són els herois de la crisi econòmica. Hem fet un pas cap endavant avui a Madrid. Eliminarem traves burocràtiques. Volem que hi hagi més oficina virtual i menys cues i esperes. Hem presentat moltes mesures per acompanyar els empresaris», ha afegit Díaz Ayuso.

Suport d'Almeida

L'alcalde de Madrid,José Luis Martínez-Almeida, ha defensat la postura de la Comunitat de demanar mesures de relaxació que pertanyen a les Fases 2 i 3 de la desescalada per aplicar-les a Madrid durant el que queda de Fase 1, i ha defensat mantenir-se en aquesta fase per «prudència».

L'alcalde mostra així el seu suport a la presidenta regional i planteja que «hi pot haver mesures de 2 i 3 que, sense avançar el pas de fase, sí que es podrien avançar» si es donen «les circumstàncies adequades». Ha posat com a exemple, en una entrevista a 'esRadio', l'obertura dels centres comercials, al 40 per cent del seu aforament.


Comentaris

envia el comentari