Robatoris, cirurgies sense anestèsia, cucs, pedrades... Un somni convertit en aventura i una aventura convertida en malson. Els barcelonins Natalia i Luis van emprendre aquest passat setembre, amb 36 i 34 anys, el viatge de les seves vides. Infermera i policia, van decidir llogar la seva casa, demanar una excedència, comprar una autocaravana i anar-se'n a recórrer el món durant dos anys. Poc sabien que la crisi del coronavirus els enxamparia de ple pocs mesos després de començar la ruta.
Ara la parella intenta tornar per tots els mitjans a casa, però no pot, explica '20 minutos'. Es troben al Senegal, a l'Àfrica, pràcticament incomunicats, després de començar el viatge a Espanya i passar cap a Portugal, Marroc i Mauritània. I al país africà, els hospitals «són tercermundistes», asseguren, a més que «culpen els blans de portar la malaltia». Fins i tot els han llançat alguna pedra.
Tot i que les xifres de Covid-19 al Senegal són baixes, l'ambaixada espanyola els ha recomanat no confiar-se'n, perquè no hi ha la mateixa disciplina ni costum d'anar al metge. Amb la frontera tancada per la pandèmia, no aconsegueixen tornar. Els han insinuat poder viatjar en un vol comercial, però sense garanties pels seus dos gossos que els acompanyen a tot arreu, ni solucions per a l'autocaravana, que es neguen a abandonar.
La vida confinada en un càmping del Senegal
Els barcelonins porten més de dos mesos vivint en un càmping propietat d'una parella de suïssos per 500 euros al mes, al mig del Parc Nacional Langue de Barbarie, a 20 quilòmetres d'una ciutat.
Junt amb una parella d'alemanys, una de francesos i un noi algerià, passen les hores gaudint de la naturalesa, d'un llac «amb l'aigua no gaire neta», diuen, del caiac, les nedades i les passejades, explica el mitjà citat. També fan pa, tallers de pintura i fotografia i classes d'idiomes. Ells ensenyen castellà, ioga i cuina espanyola als seus companys. I no falten les ballarusques. Intenten treure la part positiva de tot, però tenen por a contagiar-se de malària o coronavirus i, a més, han viscut situacions «horribles».
Més de vint cucs blancs per tot el cos
Lluís va patir febre molt alta durant dues setmanes per una 'diarrea del viatger'. Després, van haver de cosir ells mateixos una ferida a un dels seus gossos, però no seria l'última. L'altre va patir un traumatisme cranioencefàlic amb ferida oberta i també van operar-lo sense cirurgia. I per acabar-ho d'adobar, van haver d'extreure-li més de vint cucs blancs de tot el cos, a causa d'una infecció provocada per una mosca, que posa larves.
«Cada setmana el grup fem una llista dels productes que necessitem i dos homes senegalesos ens els porten, però moltes vegades estan en males condicions», expliquen. «I és tot molt car», afegeixen. Es gasten uns 130 euros en compra setmanal, adquirint només aliments bàsics. Per això, temen també quedar-se sense estalvis si la situació s'allarga.
«La sensació que el que ha passat a Espanya es repetirà aquí, però amb tres mesos de retard, fa que tot pesi», confessen. Ara veuen una escletxa de llum en un suposat salconduit que els permetria creuar cap al Marroc o Dakar i poder agafar un ferri, direcció Espanya amb l'autocaravana. Mentre esperen una bona notícia, somnien en trepitjar Barcelona molt aviat i poder algun dia seguir compartint vivències a Tailàndia o Mongòlia des del seu Instagram, @convistasalmundoac.