Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge dels carrers de Madrid aquest dissabte a la tarda en l'encesa de les llums nadalenques

Les imatges d'ahir a Madrid que ja fan la volta al món: Capital del turisme

Espanya va notificar ahir 590 noves defuncions per la pandèmia

La ciutat de Madrid s'ha convertit en la capital espanyola del turisme i ja és el primer destí hoteler de la pandèmia, passant per davant dels tradicionals primers llocs d'aquesta llista: Canàries, Catalunya, la Comunitat Valenciana i Andalusia.

Això és el resultat que en les últimes setmanes, la capital s'hagi omplert de turistes estrangers —ja que els tancaments perimetrals de les comunitats autònomes impedeixen el turisme nacional— buscant fugir de les restriccions al seu país, i ha portat a situacions que molts no han parat de denunciar pel perill per a la salut pública que comporten.

Probablement, les imatges més polèmiques sobre tot aquest assumpte s'han viscut aquesta mateixa setmana, a les portes de Setmana Santa, augmentant la preocupació per la possible quarta onada a la qual s'enfrontarà tot el país després de les festes.

Ahir, 26 de març, Espanya va notificar 590 nous morts per coronavirus. A la nit, els carrers de Madrid es van abarrotar de gent bevent, cantant i sense màscara ni distància de seguretat després d'arribar l'hora del toc de queda.

Les imatges gravades en la zona, concretament al carrer d'Espoz i Mina de la capital, ja s'han fet virals i acumulen gairebé 600.000 reproduccions en tot just unes hores, i això només a Twitter, però en la resta de xarxes socials els usuaris també s'han fet eco d'elles.

Molts lamenten que s'estiguin produint aquestes imatges mentre la Policia de Madrid no fa res per evitar-ho, ja que les persones que apareixen en elles s'estan saltant totes les normes sanitàries: Moltes d'elles no porten mascareta, no hi ha distància de seguretat possible i s'estan saltant el toc de queda sense que a ningú sembli importar-li.

Els usuaris critiquen la inacció de les autoritats i posen en el focus a Isabel Díaz Ayuso, a qui acusen de permetre aquestes situacions per a 'salvar l'economia' a costa de vides. En l'informe de Sanitat d'ahir, de les 3.731 persones diagnosticades amb Covid-19 en les 24 hores anteriors, 1.345 eren de la Comunitat de Madrid, un 36% del total; i la incidència acumulada torna a acostar-se als 250 casos per cada 100.000 habitants, considerat el llindar de risc extrem per Sanitat.

Els polítics madrilenys, amb Ayuso i Almeida davant, defensen l'arribada de turistes a la ciutat per a salvar l'economia, especialment després que el Govern central forcés el tancament de totes les autonomies durant les pròximes dues setmanes.

El fantasma de la quarta onada

Molts ja temen que Espanya hagi entrat en la quarta onada del coronavirus, especialment algunes regions on fa dies que puja la incidència, com Madrid. La Comunitat va ser l'última autonomia que va aconseguir baixar de 250 casos per cada 100.000 habitants després de la tercera onada, en part perquè també és la regió amb les mesures restrictives més laxes, i tot apunta al fet que serà la primera a tornar a superar-los. En 10 dies, Madrid ha passat d'una incidència de 222 casos a superar els 240.

Els experts fa setmanes que adverteixen que una quarta onada a hores d'ara podria ser molt pitjor que les anteriors, almenys en nombre de víctimes mortals, ja que els hospitals encara estan plens amb pacients de les anteriors onades. De fet, la quarta onada estaria començant amb xifres de més de 500 morts diaris.

Per aquest motiu demanen més restriccions i mantenir les que ja hi havia fins ara, ja que mentre més es retardi l'augment d'incidència, gràcies a les vacunes, més possibilitats hi haurà de salvar més vides. Cal recordar que encara no s'ha arribat a vacunar ni al 50% de la població major de 80 anys, que són els més vulnerables al virus després dels usuaris de residències de gent gran.

[predef]catalunya-diari-625[/predef]