Madrid guanya la batalla econòmica a Catalunya

El PIB català se situa en segon lloc darrere del madrileny suposant el 19% de tot el conjunt estatal

Foto d'arxiu per economia
El PIB madrileny ha superat el català per tercera vegada des del 2000 | Cedida

Per tercera vegada des del 2000 la Comunitat de Madrid supera en PIB a Catalunya, segons les noves dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Això només havia tingut lloc anteriorment el 2012 i el 2013, per culpa de la crisi econòmica. Un any després, Catalunya va remuntar gràcies al sector turístic i les exportacions, tornant a liderar el rànquing. Actualment se situa en 228.682 milions d'euros, mentre que Madrid ostenta el primer lloc amb 230.794 milions. En suma suposen el 38% del PIB estatal —un 19% cadascuna.

Les causes

El procés ha tingut un impacte considerable en l'economia, en conjunt amb la desacceleració del comerç internacional i la indústria automobilística, tal com reflecteixen les estadístiques presentades per la institució. El PIB català, des de finals del 2017, ha estat per sota de la mitjana nacional; l'any 2016 va augmentar considerablement però després dels atemptats a l'agost i de l'1-O el consum va disminuir situant l'economia catalana per sota del 2,4% de la mitjana espanyola.

La comptabilitat regional de l'INE mostra, paral·lelament, un clar creixement de l'economia madrilenya: un 3,6% de variació interanual l'any 2016 respecte a la resta de l'Estat, i un 3,1% l'any 2018. 

També et pot interessar...


Comentaris

envia el comentari