Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
L'explosió i el dispositiu del greu accident químic a Tarragona en imatges

Treballadors d'IQOXE apunten l'existència d'un magatzem 'sense llicència' i ple de productes perillosos

Alguns treballadors trenquen el silenci per denunciar la política de «greus retallades» en personal i manteniment

L'explosió i el dispositiu del greu accident químic a Tarragona en imatges
El greu accident químic a IQOXE ha sacsejat la química tarragonina. | Àngel Ullate
 

Tres dies després de l'accident químic més gran dels darrers 30 anys, les peces del trencaclosques semblen anar posant-se a lloc.  La plantilla d'IQOXE es troba encara sota el xoc de l'explosió de la planta aquest dimarts, 14 de gener,  i la pèrdua de dos companys, així com set treballadors de l'empresa que van resultar ferits, dos dels quals encara hospitalitzats. Tanmateix, TarragonaDigital ha tingut accés al testimoni de  diversos treballadors de l'empresa que estan començant a donar a conèixer les insuficients condicions en les quals duien a terme la seva feina,  un fet que ja va apuntar la sectorial d'Indústria del sindicat CCOO l'endemà de l'explosió. «El motiu exacte de l'accident potser se sàpiga o potser no, però segur que s'hagués pogut evitar. Per fer-ho, calien dos ulls i dues mans, és a dir un operador, i això és el que faltava a IQOXE», expliquen els treballadors.

[predef]tarragona-digital-84[/predef]

Un magatzem presumptament ocult i ple de productes perillosos

Treballadors de l'empresa han alertat també de l'existència d'un magatzem 'sense llicència', dins les instal·lacions d'IQOXE i que emmagatzemaria productes perillosos i inflamables com ara el metanol, l'àcid o la sosa, en quantitats considerables. 

El problema fonamental ara mateix residiria en el fet que aquesta instal·lació podria no figurar com a 'zona de perill' arran dels fets ocorreguts i que enlloc hi constarien tots els materials que hi ha emmagatzemats, ni les quantitats d'aquests. Tal com ha corroborat TarragonaDigital, Bombers de la Generalitat no tindria constància d'aquest magatzem durant les tasques de control posterior que s'estan realitzant en aquests moments al recinte afectat.

Per la seva part, des d'IQOXE han afirmat que l'empresa certificadora de l'ISO 9000, un dels distintius de control de gestió i qualitat, establerts per l'Organització Internacional de Normalització, va recomanar un seguit d'actuacions en l'antic magatzem del laboratori, el magatzem de la polèmica. L'empresa, que té el certificat ISO 9000, fa dos anys que està fent inversions a l'esmentada instal·lació. 

Entre d'altres aspectes, apunta la companyia, s'han canviat els armaris, les cubetes, les estanteries i les portes. Enguany, les inversions seguien, a l'espera de la certificació de les estanteries.

Bombers treballant a IQOXE.
Bombers treballant a IQOXE després de l'explosió. | Àngel Ullate

 

«Aquella zona hauria d'estar precintada!»

«Bombers no sap què hi ha allí, és una zona que no és considerada als plànols de la fàbrica i al pla d'emergència està catalogada com a zona inerta», ha explicat un dels treballadors als quals ha tingut accés aquest mitjà.

«Allí hi ha moltes tones de producte, no sabem ni tan sols com estan els productes emmagatzemats, després de l'explosió, tampoc sabem si hi ha algun vessament per culpa d'algun impacte de metralla que hi hagi caigut, no sabem res i el magatzem està, a més, al costat de la via del tren. Aquella zona hauria d'estar precintada!».

Treballadors de l'empresa denuncien que IQOXE operava amb «un personal sota mínims»

Una de les veus més crítiques amb la gestió de la companyia IQOXE han estat els sindicats i el comitè d'empresa, qui des d'un primer moment havien alertat sobre la precarietat laboral i la política de fortes retallades que la fàbrica arrossegava des del 2015. Aquest divendres, TarragonaDigital ha pogut saber que  la plantilla de treballadors de la companyia s'hauria reduït en un 30% durant els darrers quatre anys, dels 150 operaris contractats l'any 2015 als prop de 110 actuals. Un descens que els treballadors relacionen de forma directa amb «una greu situació de risc davant casos d'emergència» com el que es va produir, per causes que encara es desconeixen,  aquest dimarts a les 18.40 hores.

Els empleats narren com els treballadors són equips de primera intervenció, «juntament amb el bomber de la fàbrica el qual també van voler eliminar, però gràcies a la llei no ho van poder fer, perquè aquesta exigeix que n'hi hagi un les 24 hores». El que  sí que hauria liquidat però l'empresa és «el servei d'infermeria, que hagués vingut molt bé l'altre dia per fer les primeres cures als ferits».

Quatre operaris per a les dues plantes en funcionament

I és que segons expliquen els treballadors, el passat 11-12 de gener la planta es va posar en funcionament després d'una aturada i ho va fer «amb només dos operadors a càrrec de cinc plantes d'instal·lacions, tant a sales de control com a dins les instal·lacions. A panell, molts cops no hi havia ningú, ja que l'operari estava realitzant tasques a diferents parts de les plantes. Si el dia de l'explosió va saltar alguna alarma, és més que probable que ningú la veiés». Tanmateix, l'empresa ha assegurat a TarragonaDigital que  el dia de l'accident hi havia quatre operaris per a les dues plantes, de les cinc que té l'empresa, en funcionament.

Imatge d'arxiu de l'empresa IQOXE, que va patir una explosió química el gener del 2020
Iqoxe nega que la planta estigués funcionant al límit de la producció abans de l'explosió | iqoxe
 

«Alguns treballadors havíem denunciat que la planta no funcionava del tot bé», ha explicat un dels operaris de l'empresa a aquest mitjà. Asseguren que les retallades de manteniment i de personal anaven de la mà d'una política «d'abaratir al mínim els costos i buscar el màxim benefici possible», fet que generava una «altíssima pressió» a la plantilla de treballadors, cada cop més minsa, de les plantes químiques. «Pot ser que el que va originar l'explosió fos una errada física, ja que l'estalvi excessiu es feia palès en la mala qualitat del material que es comprava».

Entre les mancances que els treballadors, denuncien, hi figura també la manca de formació amb nois joves que, amb només dos o tres dies de formació, començaven a treballar i a cobrir un lloc de treball que necessita de mesos d'experiència. Des de l'empresa ho neguen amb rotunditat i han assegurat que «la formacio mínima que reben és de tres setmanes».

Formació deficient i expedients de sanció: operaris de la química accidentada trenquen el seu silenci

A la manca de personal que denuncien les fonts consultades per aquest mitjà  cal sumar «una greu manca de formació» que també havien denunciat els sindicats  aquest divendres en la seva reunió amb el conseller de Treball, Chakir El Homrani, a Tarragona. «Es donava una formació mínima, amb només dos o tres dies, a operaris molt joves per assumir unes tasques de gran perill que requereixen mesos d'aprenentatge», denuncien, indignats i preocupats. «Un noi de 20 anys i que acabava d'entrar a la fàbrica controlant un reactor d'òxit d'etilè!». «Mai es van analitzar aquests problemes que havien detectat», reblen.

José Luís Morlanes.
José Luís Morlanes, conseller executiu d'IQOXE, davant els mitjans. | Dídac Montoliu
 

El Homrani també ha confirmat que Inspecció de Treball va incoar fins a quatre expedients sancionadors a IQOXE entre els anys 2015 i 2017, un cop la companyia va ser traspassada als seus propietaris actuals, el grup Cristian Lay. Les infraccions detectades, de caràcter greu, deixen constància de mancances en la formació a l'hora de prevenir riscos laborals, adequació dels llocs de treball i les condicions laborals existents. La Generalitat, però, no relaciona la magnitud d'aquestes sancions, en cap cas superiors als 8.000 euros, amb «el risc que pogués passar un accident com el d'aquesta setmana».

«L'explosió a IQOXE suposarà, sens dubte, un abans i un després»

Les retallades en personal, que afectarien des del servei d'infermeria fins a operaris i treballadors de la mateixa planta que va volar pels aires la tarda de dimarts, fa temps que són el causant d'un malestar majúscul dins la companyia, tal com ja va explicar TarragonaDigital a finals de l'any 2019. Els portaveus sindicals també s'han referit a la pràctica recurrent de  suprimir treballadors per subcontractar serveis a un cost menor, malgrat que el grau d'expertesa dels mateixos és també inferior. Els treballadors coincideixen a confirmar la denúncia.

L'empresa s'ha desvinculat des del primer moment de tota acusació i insisteixen que totes les indicacions de seguretat laboral que van alertar Treball es van solucionar en rebre els requeriments. El conseller El Homrani ha estat molt crític amb les pràctiques d'externalització de serveis en la seva reunió amb els sindicats, i ha avançat una reunió propera «a tres bandes» amb sindicats i la patronal química local, l'AEQT, per tal de «resoldre, amb honestedat i rigor, totes les millores que puguem fer en matèria de seguretat laboral i salut» al sector. Ha valorat que «l'accident suposarà un abans i un després per a tots», i ha detallat que  l'objectiu de la taula serà «garantir una actuació proactiva i preventiva»  per evitar que pugui tornar a passar un succés com aquest.

Els Mossos d'Esquadra ja investiguen, per ordre judicial, les causes de la tragèdia

La investigació per esclarir les causes i responsabilitats de la deflagració ja està oberta, i el jutjat d'instrucció número 1 de Tarragona  va obrir diligències ahir dijous contra l'empresa accidentada, si bé encara és aviat per dictaminar el possible recorregut judicial que s'albira.

Cal recordar, també, que el cas es troba ara mateix sota secret de sumari i que entre la informació que ha recollit Mossos d'Esquadra aquest matí de divendres, 17 de gener, al consistori de la Canonja, es troba el pla urbanístic del municipi.  Des del consistori han apuntat, a preguntes d'aquest mitjà sobre la polèmica del magatzem, que, si no estava declarat com a tal, a l'ajuntament no li consta.

Les conseqüències i la petjada de l'explosió han estat llargues, i fins aquest divendres a la tarda no s'ha pogut acabar el transvasament de l'òxid d'etilè restant al tanc i, per tant, donar per finalitzada la fase d'emergència decretada dimarts 14.

La decisió d'alguns treballadors de trencar el silenci sobre la seva realitat laboral dins IQOXE, a més, arriba de la mà de la decisió de Comissions Obreres —i on espera també sumar la complicitat del sindicat UGT— de convocar una vaga general als polígons químics Nord i Sud de Tarragona de cara a la primera quinzena del mes de febrer, en una protesta que exigirà «que es garanteixi la seguretat dels treballadors»  del sector químic del sud de Catalunya.

També et pot interessar