Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Pla detall d'una vacuna Pfizer contra la Covid-19, a Tarragona

Una coneguda experta catalana esclata per les eleccions: «Atemptat contra la salut»

L'epidemiòloga creu que «el protocol de vot està mal plantejat»

Pla detall d'una vacuna Pfizer contra la Covid-19, a Tarragona
L'epidemiòloga creu que «el protocol de vot està mal plantejat»| Laia Solanellas


Catalunya s'enfronta a unes noves eleccions autonòmiques d'aquí a només tres dies i en un moment clarament complicat, amb la tercera onada de la pandèmia de coronavirus sobrevolant encara el país. Els comicis han estat des d'un inici marcats per aquesta crisi sanitària i ha generat molta polèmica i debat el dubte de si calia o no ajornar-los, possibilitat que va voler tirar endavant el Govern i que va fer enrere el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) després que algunes formacions impugnessin la decisió.

Les eleccions, per tant, segueixen en peu. Aquest diumenge, 14 de febrer, els catalans estan cridats a les urnes, tot i que ha quedat palesa la por generalitzada que hi ha entre la ciutadania, després que la Junta Electoral rebés milers d'al·legacions d'aquells als qui havia tocat presentar-se a les meses electorals i no volien fer-ho per motius de salut. La qüestió de les meses, asseguren, està solucionada i es podran constituir sense problema, permetent així a tots aquells qui vulguin exercir el seu dret a vot, a ser possible, respectant les franges horàries marcades pel Govern en funció del risc o situació sanitària de cadascú.

Però molts experts continuen convençuts que tirar endavant aquestes eleccions és un error, que posa en perill la salut dels catalans. Aquesta vegada ha estat Magda Campins qui ha alçat la veu al respecte, mostrant-se molt contundent en una entrevista amb Toni Clapés al 'Versió RAC1'. «Continuo creient que fer les eleccions en aquest moment és un atemptat contra la salut pública», ha assegurat l'epidemiòloga amb seguretat, afegint que, a parer seu, «el protocol de vot està mal plantejat». 

[predef]catalunya-diari-625[/predef]

Campins creu que la lleugera millora en les dades dels últims dies no esborra el nombre real de contagis que encara hi ha a Catalunya ni la pressió hospitalària que s'està vivint encara als centres catalans. L'experta, en aquest sentit, coincideix amb altres experts com Oriol Mitjà o el mateix Col·legi de Metges de Catalunya, que caldria haver allargat el termini per votar per correu, per afavorir que les persones que el dia de la convocatòria haurien d'estar aïllades, poguessin votar per correu evitant així dirigir-se als col·legis electorals com està previst. 

«No és prudent que vagin a votar», diu sobre els contagiats de Covid

Oriol Mitjà advertia fa una setmana del risc que suposava que els positius en coronavirus se saltessin l'aïllament per les eleccions. Campins, per la seva banda, però en la mateixa línia, creu que deixar l'última franja horària per als infectats i per a contactes és un error, ja que es tracta de dos col·lectius en una situació completament diferent. Tot i això, és partidària que directament, tots dos grups, infectats i contactes d'un positiu, no surtin de casa. «Si fins ara hem demanat que tant els infectats com els contactes estrets es quedin a casa, que ara se’ls deixi sortir és un canvi de missatge absolutament contradictori. Si no han votat per correu, no és prudent que vagin a votar, perquè posen en perill altra gent», resumia l'epidemiòloga a l'emissora.

En definitiva i com molts dels experts que han alçat la veu davant la convocatòria, Magda Campins creu que sí que calia ajornar les eleccions donades les circumstàncies, i deixar els comicis autonòmics pel juny o juliol, data en què, remarca, hi haurà més persones vacunades i, per qüestions de temporada, es podria fins i tot organitzar la votació a l'aire lliure.

Una «injustícia» per als membres de les meses

Campins també ha volgut parlar d'aquells catalans a qui els ha tocat presentar-se a les meses electorals per sorteig. Creu que es tracta d'una «injustícia», tenint en compte que moltes d'aquestes persones poden haver patit situacions difícils a casa per culpa del coronavirus i poden haver estat vigilant molt tot aquest temps, i ara, de cop i volta, es veuen obligats a passar tota una jornada al col·legi corresponent, en contacte continu amb els votants.

Als membres de la mesa se'ls estan realitzant testos d'antígens que, segons l'experta, poden ser arma de doble fil, tenint en compte que poden donar resultats falsos i crear la seguretat que algú és negatiu en coronavirus quan, en realitat, potser està contagiat. «Són mesures que no convencen», insisteix, afegint que «els testos d’antígens tenen alta fiabilitat en persones amb símptomes des de fa cinc dies» i que, «en la resta de situacions, és molt més fiable fer-se una PCR».

Campins acabava la seva intervenció a la ràdio comentant, primer, que a parer seu, Salvador Illa s'hauria d'haver fet la prova PCR abans del debat electoral de TVE com la resta de candidats en comptes de prendre la decisió de no fer-se'l, cosa que ha generat forta polèmica a tot el país. I en segon lloc, l'epidemiòloga finalitzava l'entrevista confirmant la seva confiança en la vacunació, però advertint que els professionals «estem molt cansats», també emocionalment. Segons Campins, hi ha «llum al final del túnel», però la desitjada immunitat de grup «encara queda lluny».