Quan parlem de seguretat viària és molt probable que ens vinguin al cap l'existència de radars i els controls de trànsit que sol fer la policia. Tot i això, aquests no són els únics recursos que es fan servir per evitar infraccions.
L'estratègia 'poc coneguda' de la DGT per controlar les infraccions
Amb l'objectiu de reforçar la seguretat i prevenir els accidents de trànsit a les carreteres, el 30 de juliol del 1959 es va inaugurar la Direcció General de Trànsit (DGT).
Aquest organisme, tal com el coneixem avui dia, compleix una missió molt important. D'una banda, s'encarrega de desenvolupar plans d'acció de millora pel que fa al comportament i la formació de conductors.
De l'altra, també té com a objectiu millorar la seguretat i la fluïdesa dels vehicles que circulen per carretera, a més d'atendre el ciutadà pel que fa als serveis administratius.
Tot i això, aquests últims anys han començat a agafar més rellevància les famoses campanyes d'anuncis, l'objectiu de les quals és conscienciar tota la població d'una conducció responsable.
Amb la finalitat d'aconseguir les '0 víctimes a les carreteres', la Direcció General de Trànsit ha considerat necessari ampliar els recursos per fer front a tots aquests propòsits.
Per això, a més de posar radars i punts de controls policials, a partir d'ara és molt probable que comencis a veure un altre tipus de mesures de seguretat.
Tot i que aquesta mesura ja es va començar a implantar el 2018, la veritat és que cada vegada comença a ser més habitual veure-la a diverses parts del país. Es tracta de les noves furgonetes de la DGT.
Aquest últim instrument que fan servir els agents de trànsit de la Guàrdia Civil té com a objectiu erradicar les possibles distraccions i infraccions a les carreteres. A més a més de disposar d'altres mitjans i recursos com els helicòpters o els drons, les furgonetes camuflades sembla que són també una eina molt efectiva.
Per exemple, l'ús del telèfon mòbil, així com de qualsevol altre aparell electrònic és una de les principals causes de distracció a l'hora de conduir. També es pot donar el cas que els ocupants d'un vehicle no portin cinturó o que, fins i tot, en cas de portar nens, no tinguin un sistema de retenció infantil.
A diferència del típic cotxe de patrulla, els agents que van en aquestes furgonetes poden tenir un angle de visió millor. Així, la intercepció d'aquestes infraccions és molt més senzilla.
El detall que et traurà de dubtes sobre les furgonetes de la DGT
De la mateixa manera que passa amb altres cossos de seguretat (com ara la Policia Nacional) la Direcció General de Trànsit també disposa d'aquest tipus de vehicles sense logotipus.
Atès que l'objectiu és passar tan desapercebut com sigui possible, és molt fàcil que ens trobem amb algun sense gairebé adonar-nos-en. Normalment solen ser furgonetes blanques, encara que, de vegades, també poden ser blaves i grises.
Habitualment són de la marca Ford Transit, i tot i que les podem veure circulant per la carretera com qualsevol altre vehicle... hi ha un detall que per descobrir-les que realment mai no falla.
Es tracta de fixar-nos a la matrícula de la furgoneta en qüestió. Hi podrem veure que, abans de les quatre xifres que la configuren, apareixen les inicials PGC.
Aquestes inicials són pròpies dels vehicles especials, com ara els que estan adscrits a la Direcció General de la Policia (CNP) o els que pertanyen a l'exèrcit de terra (ET). Ara que ja saps això, davant del dubte... Fixa't a la matrícula!