Margarita del Val al seu despatx

Margarita del Val envia el missatge més pessimista sobre què passarà a Catalunya

La viròloga es mulla sobre què passarà al nostre territori

Si el març del 2020 ens haguessin dit tot el que estava per venir… probablement ningú no s'ho hauria cregut. L'arribada de la covid-19 ha canviat les nostres vides completament i encara que molts ja celebraven un possible final… tot apunta que potser això no és així.

S'acaben les vacances d'estiu i els plans de tranquil·litat i desconnexió. Durant aquests mesos estivals, el flux de moviment i socialització s'ha disparat i això és completament normal.

Què pot passar a Catalunya les pròximes setmanes, segons Margarita del Val

Tot i això, amb l'arribada de la tardor, aquestes setmanes de desconnexió, sortides i festes podrien passar factura. La viròloga i immunòloga Margarita del Val ha comentat la seva disconformitat amb algunes mesures preses pel Govern, entre les quals menciona la retirada tan precipitada de les restriccions. «Estem en un dels moments més favorables per frenar els casos de coronavirus i és ara quan ens hem de preparar per a la tardor», assenyalava del Val.

Pel que sembla, i sota el seu criteri, això és una cosa que avui dia no estem fent. En el pitjor dels casos, això podria fer que el risc de la pandèmia creixés les pròximes setmanes.

La investigadora també fa referència a possibles accions que es podrien emprendre per iniciar noves mesures de protecció. D'aquesta manera, es podria afrontar els mals moments que 's'acosten'. Entre algunes, hi ha la millora de la qualitat de l'aire o la utilització d'antivirals. Tanmateix, aquestes proposicions semblen no encaixar amb el moment polític que està travessant el nostre territori.

Imatge de Margarita del Val donant una conferència
Margarita del Val ha deixat clar què pot passar després de les vacances d'estiu. | GTRES

Com que diversos governs autonòmics encara no han subministrat les vacunes que estan disponibles, Margarita del Val assegura que això podria suposar un problema: «hi haurà pandèmia per a una bona estona», assenyalava.

La solució segons la viròloga

La viròloga recorda, una vegada més, que les vacunes no protegeixen de la infecció. A diferència del que moltes persones puguin pensar, només protegeixen dels símptomes i ajuda a evitar morts.

En aquest sentit, la solució podria estar a erradicar diversos problemes: d'una banda, fabricar més vacunes de Moderna; de l'altra, accelerar la producció de les de Pfizer i, finalment, una baixada a la demanda.

De tota manera, i a diferència del que han arribat a pensar moltes persones negacionistes, Margarita del Val confirma l'alta eficàcia de les vacunes. Això sí, si no se n'augmenta la producció, acabaran arribant a 'comptagotes'.

Amb l'objectiu 'd'entrenar' el nostre sistema immunitari i que aquest pugui reconèixer l'agent infecciós (virus), del Val aconsella posar-se'n les dues dosis recomanades. No obstant això, encara hi ha el dubte del nivell de protecció que ens podrien oferir. L'única manera que tenim de veure si aquesta protecció perdura amb el pas del temps és esperar, tal com ha assenyalat.

▶️ El vídeo de la setmana