Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge d'un termòmetre en plena onada de calor

Calor històrica a Catalunya: El maig del 2020, el més càlid en més de 100 anys de registres

Les dades confirmen que gran part del territori ha batut els rècords del 2015, destacant els registres dels observatoris Fabra i el de l’Ebre

Imatge d'un termòmetre en plena onada de calor
La calor ha estat protagonista aquest mes de maig | Arxiu

Les temperatures han estat excepcionalment altes a Catalunya aquest mes de maig, amb fins a dues calorades al llarg del mes que han mantingut els termòmetres molt pel damunt de la mitjana. Tot plegat ha fet que, a gran part del territori, s’hagin batut els rècords de calor en un mes de maig assolits l’any 2015, tenint en compte que en alguns punts, es tenen registres de temperatures des de fa més d’un segle. 

Destaquen especialment les temperatures dels observatoris Fabra (Barcelona) i el de l’Ebre, ubicat a Roquetes (Baix Ebre), on les mínimes han estat escandalosament altes  en moltes ocasions i això ha provocat que la mitjana tèrmica diària hagi estat molt elevada. En el primer dels casos, el sostre de la capital catalana ha registrat una temperatura mitjana aquest mes passat de 19,4º, uns 2,7 graus pel damunt de la mitjana, superant l’anterior rècord del 2015, quan la mitjana va ser de 19,1º. Uns rècords batuts en tan sols cinc anys de diferència en un observatori que té 106 anys d’història de registres. 

En el cas de l’Observatori de l’Ebre, amb més de 100 anys d’història, mai abans hi havia fet tanta calor en un mes de maig. Els 21,7º de mitjana del conjunt dels darrers 31 dies superen l’anterior rècord de 21,4º de mitjana de l’any 2015.

Rècords per tot Catalunya

No només aquests dos observatoris centenaris de Catalunya han batut rècords, i és que aquesta situació es repeteix en molts municipis catalans, com alguns punts de Reus, Girona o Lleida. En molts punts, mai abans havia fet tanta calor en un mes de maig des que es tenen registres i, de fet, els únics anys que s’apropen lleugerament a les dades d’enguany pertanyen als darrers 10 o 12 anys.

Tot plegat evidencia els efectes del canvi climàtic a casa nostra, amb un escalfament global que, pràcticament any rere any, ens deixa dades preocupants i de rècord pel que fa a la calor. Si no hi ha canvis estrictes en la reducció de les emissions de gasos arreu del món, aquesta serà la tendència dels propers anys.