Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge amb dues persones grans parlant i un cercle amb bitllets d'euro

Els majors de 60 anys que no treballen tenen dret a una ajuda de gairebé 500 €

Descobreix com et pots beneficiar d'aquesta interessant ajuda del SEPE

Al món laboral hi ha situacions complicades quan ens quedem sense un lloc de treball. I són casos encara més urgents, per exemple, quan arribem a una edat que supera els 60 anys.

Estem parlant d'unes persones que s'han quedat sense feina i ja no poden recórrer a l'atur perquè l'han liquidat. Però, per sort, el SEPE té una solució, almenys temporal. I no és altra que oferir-los una sèrie de subsidis i ajuts extraordinaris per desocupació.

Això sí, aquells que tinguin més de 60 anys i s'hagin quedat a l'atur i sense cap ajut, hauran de complir una sèrie de requisits per accedir a aquestes ajudes. Per exemple, per sol·licitar-les has de tenir una renda inferior al 75% del Salari Mínim Interprofessional.

Estem parlant que aquest any 2023 s'ha fixat en 810 € mensuals. En aquest cas, parlem de les ajudes que poden ser per a majors de 52 anys, per a majors de 45 o l'anomenada ajuda familiar.

La millor prestació que pots sol·licitar si estàs a l'atur amb més de 60 anys

Sens dubte, la millor prestació que pots demanar és la del subsidi per a més grans de 52 anys. Sobretot, si has passat la barrera de 60 anys i no tens feina a l'horitzó. I el fet més positiu d'aquesta ajuda és que es cobra fins que arribis a la jubilació i, per sort, es cotitza per a la futura pensió.

Per accedir-hi, ha de ser demandant ocupació en qualsevol cas. A més a més, estàs obligat a haver cotitzat almenys 15 anys al llarg de la teva vida laboral o no la podràs cobrar.

Muntatge d´oficina del SEPE amb mà amb bitllets
Si t'has quedat sense feina a una edat avançada, aquest ajut és ideal | Europa Press, Getty Images

I és un requisit imprescindible que sis dels quinze anys estiguin sota el Règim General. D'altra banda, una part negativa d'aquestes ajudes és que els autònoms no tenen dret a cap prestació en cap cas.

Respecte a la quantitat que s'abona, és el 80% de l'indicador públic de renda d'efectes múltiples (IPREM). I la veritat és que parlem en aquests moments d'una quantitat de 480 € al mes.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies, novetats i últimes hores de PENSIONS al WhatsApp!

Ajuda familiar

D'altra banda, tenim l'ajuda familiar si ja s'ha esgotat tot l'atur i no es pot accedir al subsidi per a majors de 52 anys. Això sí, un requisit imprescindible per cobrar aquest ajut és tenir càrregues familiars, i la seva durada va des dels 18 als 30 mesos.

Si no arribes als 45 anys i has acabat una prestació contributiva almenys de quatre mesos, tindràs dret a sis mesos de subsidi. I cal ressenyar que són prorrogables fins a divuit mesos.

Dues dones assegudes al sofà i una està animant i sostenint l'altra que està trist i una imatge de diners al costat dret
El SEPE concedeix diverses ajudes si estàs sense feina i has esgotat l'atur | Getty Images

En canvi, si has esgotat una prestació d'almenys sis mesos, tindràs dret a sis mesos de subsidi, prorrogables fins a un màxim 24 mesos. Si ets major de 45 i vas esgotar una prestació contributiva de quatre mesos, tindràs dret a sis mesos de subsidi que són prorrogables fins a 24 mesos.

Si superes els 45 anys i has esgotat una prestació contributiva de sis mesos, tindràs sis mesos de subsidi, prorrogables fins a 30 mesos. Pel que fa al que el sol·licitant cobrarà cada mes, són 480 €, llevat que el darrer contracte laboral fos a jornada parcial. La quantitat de cobrar al mes anirà d'acord amb aquesta reducció del percentatge.

Subsidi per a majors de 45 anys

En cas que l'aturat no tingui càrregues familiars, pot sol·licitar aquest ajut per a majors de 45 anys fins a sis mesos de durada. Si pel que fos, ja has esgotat aquests subsidis dels quals t'hem parlat en els dos darrers casos, podràs demanar altres ajudes: el subsidi extraordinari per desocupació o la Renda Activa d'Inserció.