Alguns treballadors estan d'enhorabona, perquè aquest mes rebran uns diners extres. Així és, doncs podran comprovar com les seves nòmines pateixen una lleugera pujada, cosa que sempre és ben rebut.
Els beneficiaris d'aquesta mesura seran els empleats públics, els quals veuran millorar els seus sous fins a un 0,5% aquest any a causa de la inflació i amb efectes retroactius al gener. La notícia es confirmava fa uns dies després de donar-se a conèixer la dada de l'Índex de Preus de Consum Harmonitzat del setembre.
En concret, s'hi mostra un augment dels preus del 3,2 % interanual. Al seu dia, tant sindicats com el Govern havien aconseguit un acord per millorar les condicions en cas que es donessin unes circumstàncies. Una és que la suma de la inflació del 2022 i el setembre del 2023 ultrapassés el 6 %.
A més a més, aquesta pujada de salaris s'uneix al 2,5% de millora que es va aplicar a principis d'any. A l'acord segellat a l'octubre entre el Ministeri d'Hisenda i CCOO i UGT apareixien recollits els increments per als dos propers exercicis.
Per al 2022 va ser del 3,5 %, el 2023 del 2,5 %, mentre que el 2024 la pujada arribarà al 2 %. Però també es contemplava una sèrie de variables, com ara el 0,5 % addicional que s'acaba de confirmar ara.
Per tant, quedava condicionat a les dades d'inflació, però també n'hi ha un altre 0,5% que dependrà del creixement del PIB. Tal com recull el portal 20 Minutos, hi ha una tercera clàusula amb un 0,5% que anava associada a la inflació el 2022-2024.
Com serà la pujada que s'aplica des de ja?
La millora del salari ja es podrà apreciar a les nòmines d'octubre. S'elevarà fins al 0,5% i tindrà efectes retroactius a l'1 de gener. Per tant, quan arribi l'ingrés d'aquest mes hauran d'aparèixer dos increments.
D'una banda, hi haurà la pujada corresponent al 0,5% d'octubre, però també la part atribuïble al període entre gener i setembre. Segons dades de l'Institut Nacional d'Estadística del 2021, el sou mitjà brut d'un funcionari el 2021 era de 2.807 euros mensuals.
Si s'aplica aquest mitjà punt d'augment, l'empleat públic guanyarà 14 euros més. Però amb la pujada retroactiva dels anteriors nou mesos, el guany pot pujar a 140 euros bruts més. Pel qual després de l'estiu i amb la ment posada ja per Nadal, aquesta pagueta mai va malament.
Altres millores a tenir en compte
Hi ha un altre punt on també cal aturar-se i que ens porta a reparar al PIB. L'acord salarial també preveu un possible augment del 0,5% si el PIB nominal puja per sobre del 6% aquest any. Però encara caldrà esperar fins al mes de gener per confirmar aquesta possibilitat.
Com va succeir amb l'anterior variable, aquest augment també seria retroactiu el gener del 2023. Així doncs, tot fa indicar que finalment els treballadors públics s'acabaran beneficiant també d'aquesta pujada. I és que les previsions del Banc d'Espanya apunten a un creixement del PIB nominal del 7,1 %.
La tercera clàusula inclosa al conveni fa referència a la inflació entre el 2022 i el 2024. Tanmateix, perquè es materialitzi una altra nova pujada del 0,5 % es requereix que la suma dels tres anys superi el 8 %. Únicament amb les xifres del 2022 ja es compliria.
Expliquen que es començaria a notar a les nòmines el 2025, però amb efectes retroactius a 1 de gener de 2024. El nombre de beneficiaris per aquests acords ascendeix a 2,7 milions de treballadors. El 59% treballen a l'administració autonòmica i el 22% a la local. Per la seva banda, el 19% exerceix la seva tasca per al sector públic.