Roberto Brasero, l'home del temps d'Antena 3, anuncia novetats per a les pròximes hores. La tardor ja truca a la porta i sembla que vindrà carregada de pluges. Seria el més normal per a aquesta època de l'any, però venim de gairebé deu dies de calor intensa, de l'estiuet de Sant Miquel.
El cap de setmana passat va resultar totalment atípic, amb valors inusuals per a aquestes dates. De fet es va aconseguir un rècord de temperatura durant una jornada d'octubre, amb 38,2 °C a Còrdova. Roberto Brasero admetia que va ser una cosa inusual el que va passar diumenge passat. Més del 40 % del territori nacional va superar els 32 °C a l'ombra. A mitjans d'octubre estàvem com a l'agost.
Però la situació farà un tomb radical en qüestió d'hores. Els termòmetres es desplomaran a diverses províncies al llarg de dimarts. És el cas, per exemple, de Lugo, Astúries, Cantàbria, Biscaia, Burgos, Palència, La Rioja i nord de Navarra, recull El Periódico d'Extremadura.
Ara bé, serà una caiguda momentània, ja que dimecres s'espera un nou increment dels valors tèrmics. L'expert d'Atresmedia es mostrava molt estranyat amb el que havia passat. «Mai, des que hi ha el sistema d'avisos meteorològics, s'havia posat un avís per altes temperatures a l'octubre», va apuntar.
Entre dimarts i dimecres hi haurà una inestabilitat més gran al voltant del Cantàbric. A més del descens del mercuri, també es registraran pluges febles i de caràcter puntual. Tanmateix, les precipitacions es concentraran al nord peninsular. A la resta de la Península es mantindrà la tendència de les darreres jornades, amb altes temperatures i molta calor. En la seva previsió setmanal, Brasero també s'ha referit alhora que passarà el cap de setmana que ve.
L'estiuet s'allarga més del compte
Avança que «una altra vegada farà calor estiuenca al nord, i ho continuarà fent també a la resta d'Espanya». Es tracta d'una prolongació de l'estiuet de Sant Miquel que va començar dilluns de la setmana passada i que, si es compleixen els pronòstics, resistirà gairebé dues setmanes.
Resulta complicat avançar quant de temps durarà aquesta estabilitat tèrmica a Espanya. Tot i això, l'home del temps ofereix una data clau. Té la vista posada a la vespra del pont del Pilar, que serà el 12 d'octubre.
Aclareix que «no estic dient que a partir d'aquí arribin les pluges, sinó que fins aquí ens podem veure les previsions: sol i més sol». A això se li unirà «l'absència de pluges destacables» durant aquest període. Només hi haurà precipitacions esporàdiques a punts del nord en aquest començament de setmana. La resta de la setmana podrem deixar a casa el paraigua.
Aquest punt de vista ho compartia recentment Jorge Rey en el seu canal de YouTube. Es pronunciava sobre els canvis que arribarien a partir de la setmana que ve i anunciava la irrupció de pluges. Tot i que tampoc va ser capaç de concretar els dies i llocs concrets. Sí que va deixar entreveure que el pont del Pilar seria passat per aigua. Tampoc va descartar que hi hagués variacions d'última hora, i per això caldrà parar atenció a l'evolució dels models.
Per què fa tanta calor
El temps tan estiuenc que fa deu dies que suportem és a causa d'un bloqueig anticiclònic. La dorsal anticiclònica que s'estén per l'oest de la Península cap a l'interior d'Europa no permet l'entrada de fronts atlàntics. Això fa que es garanteixi una situació d'estabilitat que presumiblement es prolongarà fins a mitjans de la setmana que ve. Els canvis importants arribarien a partir de l'11 i el 12 d'octubre.