Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo whatsapp
Imatge de fons d´una factura amb una bombeta i uns bitllets al damunt, una altra imatge d´una persona obrint amb les mans un moneder buit, i una darrera imatge d´una dona gran amb gest de sorpresa

Els més grans de 65 anys reben la millor notícia: com pagar menys per la llum i el gas

Aquest sector de la població compta amb nombrosos avantatges i descomptes a la majoria d'àmbits de la vida quotidiana

Les persones jubilades ostenten una sèrie de beneficis i descomptes en diferents àmbits de la vida quotidiana. Una de les últimes mesures implementades pel Gobierno ha estat el retorn del Programa Cinema Sènior. En aquest cas, els que tinguin més de 65 anys podran anar al cine els dimarts pel mòdic preu de 2 euros.

A Renfe, per exemple, els grans també tenen descomptes en trens AVE i AVE Internacional, i poden disposar de la Targeta Daurada per gaudir de tots els avantatges. En aquest sentit, l'executiu ofereix un gran suport econòmic per a aquest col·lectiu.

Bo social elèctric i tèrmic: descomptes a les factures

Així mateix, un dels beneficis més destacats per a aquest sector de la població són els bons socials elèctric i tèrmic. L'objectiu és oferir rebaixes a la factura de la llum i el gas a aquells ciutadans que compleixen amb certs requisits de vulnerabilitat econòmica. Cal ser titular del contracte de subministrament, no superar un límit d'ingressos i tenir contractat el preu voluntari per al petit consumidor (PVPC), que és la tarifa regulada.

Els beneficiaris del bo social elèctric i tèrmic es divideixen en tres grups. Consumidor vulnerable, vulnerable sever i en risc d'exclusió social. Els primers tenen un descompte del 25%, els segons del 40% i els tercers no veuran interromput el subministrament elèctric en cas d'impagament.

Per norma general, la renda conjunta anual d'una llar ha de ser igual o inferior a dues vegades l'indicador públic de renda d'efectes múltiples (IPREM) de 14 pagues (16.800 euros). També ha de ser superior a 1,5 vegades l'IPREM de 14 pagues, que són 12.600 euros.

Això sí, específicament per als pensionistes hi ha unes condicions especials: "Que el consumidor o tots els membres que tenen ingressos a la unitat de convivència siguin pensionistes del Sistema de la Seguretat Social (jubilació o incapacitat permanent), percebent per això la quantia mínima vigent a cada moment, per a aquestes classes de pensió".

A més, a banda d'aquesta pensió, no es podran percebre altres ingressos "la quantia agregada anual dels quals superi els 500 euros".

Com sol·licitar el bo social elèctric i el tèrmic

Es pot demanar a les companyies elèctriques corresponents per telèfon, correu electrònic o correu ordinari. Tenen l'obligació d'oferir el bo social, que després serà validat per l'Administració. Aquest ajut estarà disponible fins al 30 de juny de 2024.

A més, cal saber que el bo que cal demanar com a prioritat és l'elèctric. El bo tèrmic es concedirà per extensió les persones que també rebessin l'elèctric a 31 de desembre de l'any anterior.

Altres avantatges per als qui tenen més de 65 anys

D'altra banda, a l'àmbit del turisme, hi ha el famós Programa de Turisme Social de l'Institut de Majors i Serveis Socials, conegut popularment com a IMSERSO. Aquesta iniciativa brinda l'oportunitat a la gent gran de viatjar i participar en activitats culturals i recreatives a preus reduïts.

A més, hi ha empreses com Viatges El Corte Inglés o Carrefour Viajes que disposen de paquets a preu reduït per a aquest sector de la població. L'objectiu és que puguin desplaçar-se i visitar llocs sense fer una despesa excessiva.

L'oci també ofereix descomptes en museus i monuments a la gent gran. Els individus que superin els 60 anys poden gaudir d'entrades gratuïtes o a preus inferiors als habituals per a la resta de la població.

En resum, totes aquestes iniciatives demostren el compromís de les institucions a donar suport a les persones més grans. Molta gent, en arribar a una certa edat, pot sentir-se oblidada o que ningú no els fa cas. Tot i això, aquestes mesures posen en relleu la predisposició dels diferents agents de la societat perquè tothom se senti viu.