Imatge d'un jersei, pantalons i un mitjó damunt del radiador

Mala idea: revelen perquè no s'ha de deixar eixugar la roba damunt del radiador

Aquesta habitual pràctica pot posar en risc la salut de les persones

Ets dels que sol eixugar la roba sobre el radiador? Si és així, tenim una cosa a dir-te. Segons els experts, aquesta pràctica pot resultar més perillosa per a la salut del que sembla.

Amb l'arribada del fred, dels dies més curts i del mal temps, eixugar la roba es pot convertir en una tasca que no s'acaba mai. Sobretot per a aquells que no tenen assecadora a casa. Per a molts, la solució a aquest problema és recórrer als radiadors, posant-hi la roba neta a sobre.

A primera vista no sembla una mala idea, ja que s'aprofita la calor que desprenen els aparells de calefacció per eixugar més ràpidament la roba. Això no obstant, el que molts no saben és que repetir constantment aquest gest pot perjudicar greument la salut.

Els motius pels quals no has d'eixugar la roba sobre el radiador

Tal com detalla l'experta en consum, Rebecca Beebbington, en un article publicat pel Mirror, fer servir els radiadors per eixugar les peces mullades és un error molt comú. Segons Beebington, aquesta pràctica fa  augmentar encara més la humitat a l'espai tancat, cosa que no és gens bona per als llogaters.

Imatge d'una persona estenent roba damunt d'un radiador
Fer servir els radiadors per eixugar les peces de roba mullades és un error molt habitual | GETTY IMAGES

Així mateix, el procés es torna contraproduent, ja que com més humitat hi ha a l'ambient, més trigarà a eixugar-se la roba. Però, aquest no és l'únic motiu pel qual has d'evitar aquesta tècnica, hi ha diverses raons més de pes que, segurament, et faran canviar d'idea.

És perjudicial per a la salut

Com més humitat, més probabilitats hi ha que es generi floridura i, en conseqüència, més risc de proliferació de fongs. Una de les malalties més associades a la humitat és l'aspergil·losi. Es tracta d'una afecció provocada pel fong Aspergillus, una mena de floridura. Aquest pot afectar negativament l'aparell respiratori i estendre's pel cos.

Encara que no sol tenir efectes negatius per a les persones amb un bon sistema immunitari, sí que pot afectar la salut dels que pateixen algun tipus de malaltia respiratòria. En aquests casos, els símptomes són episodis de febre, tos i tos amb sang, dolor al pit i problemes per respirar.

Pots fer malbé el radiador

En col·locar la roba humida sobre els radiadors, estem tapant la sortida d'escalfor i l'aparell no treballa correctament. Això pot danyar-ne el funcionament i reduir-ne l'eficiència, ja que en obstruir el pas de la calor, aquesta no aconsegueix arribar a totes les parts de l'estada. En aquest sentit, és recomanable no deixar les peces damunt dels radiadors per evitar possibles situacions de risc.

La roba es fa malbé amb més facilitat

Però el radiador no és l'únic que pateix danys, sinó que la roba també es deteriora més ràpidament. Com bé saben alguns, la calor no és el millor aliat per a algunes peces. En funció del material i del teixit, la roba es pot destenyir, esquerdar, encongir, perdre eficàcia o donar-se de si amb més facilitat, ja que està molt de temps exposada a la calor.

Imatge d'uns guants i d'un jersei sobre un radiador
La calor no és la millor aliada per a algunes peces de roba | GETTY IMAGES

 

Alternatives perquè la roba s'eixugui més ràpidament a l'hivern

Ara que ja coneixes els riscos de col·locar la roba a sobre del radiador, et volem proposar una sèrie d'alternatives. Aquests trucs et poden servir d'ajuda per accelerar el procés sense necessitat de posar en risc la teva salut.

1. Augmenta el temps de centrifugat

Tal com aconsella Rebecca Beebbington, una de les millors opcions per aconseguir que la roba s'eixugui més ràpidament és augmentar el temps de centrifugat. Únicament fent donar a la roba unes quantes voltes més dins de la rentadora, notaràs com la roba surt menys mullada.

2. Utilitza un deshumidificador

Els deshumidificadors poden ser molt útils quan hi ha una gran concentració d'humitat dins d'una habitació. Pots col·locar l'aparell al costat de l'estenedor perquè reculli tota la humitat de les peces i, així, s'eixuguin més ràpidament.

3. Fes servir el tovalloler

Hi ha uns radiadors dissenyats especialment per col·locar-hi peces a sobre. Es tracta dels tovallolers, que solen instal·lar-se als banys per, com el seu nom indica, col·locar-hi les tovalloles. No obstant això, no n'has d'abusar si no vols fer malbé les teves peces.

NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp