Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Carreteres nevades

Si surts a la carretera a l'hivern, has de conèixer la nova norma de la DGT

Trànsit ha aplicat una nova mesura obligatòria en cas de nevada

És oficial: ha arribat el fred. Les baixes temperatures fa dies que afecta el territori i, també, a les carreteres. Tot i que no estàvem gaire convençuts si arribarien, les primeres grans nevades ja han caigut en alguns punts del país.

Davant l'entrada del temporal, la Direcció General de Trànsit (DGT) no ha dubtat a recordar el perill que suposa conduir amb neu. A més, l'organisme ha aprofitat per compartir una nova normativa amb els usuaris. Si agafes el cotxe durant aquests dies, no oblidis tenir en compte aquestes pautes.

La nova i acolorida normativa de Trànsit

La DGT ha aplicat una nova mesura perquè els conductors tinguin clar com actuar en cas de nevada. Es tracta d'una sèrie de normes que han de complir segons la gravetat del temporal. En aquest sentit, Trànsit ha establert quatre nivells de dificultat per neu a través d'un codi de colors.

1. Nivell Verd

El Nivell Verd s'activa en el mateix moment en què comencen a caure els primers flocs de neu. En aquest cas, la velocitat màxima passarà a ser de 100 km/h autopistes i autovies, i de 80 km/h carreteres convencionals.

Imatge d'uns cotxes circulant per la carretera durant una tempesta de neu
La DGT ha aplicat un nou codi de colors obligatori en cas de nevada. | GETTY IMAGES

Així mateix, els camions només tindran permís per circular pel carril dret i no podran fer avançaments. «Evitar els ports, extremar la prudència i estar atent al comunicat meteorològic» són alguns dels consells que recomana Trànsit en aquests casos.

2. Nivell Groc

En cas que la carretera comenci a cobrir-se de neu, s'aplicarà el Nivell Groc. Els conductors hauran d'extremar la precaució davant de la possible aparició de plaques de gel a la carretera.

La velocitat màxima es redueix a 60 km/h pels turismes i autobusos. Pel que fa als camions i vehicles articulats, la circulació queda totalment prohibida. La DGT aconsella una conducció suau, evitant les maniobres brusques i sense accelerar en revolts i descensos.

3. Nivell Roig

El següent nivell de dificultat que ens podem trobar és el Roig. Aquest s'aplica quan les vies estiguin completament cobertes de neu. Així, doncs, es prohibeix la circulació de camions, vehicles articulats i autobusos.

De la mateixa manera, tots els turismes autoritzats tindran l'obligació de circular amb cadenes o pneumàtics especials sense sobrepassar els 30 km/h. «No superi els vehicles immobilitzats si no té la seguretat de poder continuar la marxa», afegeix Trànsit.

Imatge de cotxes tapats per la neu
La DGT estableix quatre nivells de dificultat per neu. | GTRES

4. Nivell Negre

La DGT estableix el Nivell Negre com el més greu, que s'activarà en situacions de molt gruix. En aquest cas, es prohibeix la circulació per a tota mena de vehicles.

Si en aquest precís moment es troba circulant i queda atrapat a la carretera, ha de romandre a l'interior del vehicle, sempre que no estigui a prop de cap refugi. També es recomana fer servir la calefacció del motor. Per no obstaculitzar el pas a les llevaneus, cal estacionar el més apartat possible del centre de la via.

La multa que hauràs de pagar si saltes la normativa

Aquest tipus de codis de colors són molt comuns a la majoria de països europeus nòrdics on acostumen a produir-se temporals de neu. Ara, la DGT ha decidit sumar-se a la iniciativa per reduir els embussos i els accidents derivats d'aquestes situacions.

Aquells conductors que no compleixin el que estableix la nova normativa, s'enfrontaran a una multa de fins a 200 euros. Per evitar la sanció, us recomanem consultar l'estat de les carreteres i el comunicat meteorològic amb antelació. A la pàgina web de la DGT trobaràs la previsió de les carreteres que es poden veure afectades.

NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp