Imatge de la guàrdia civil de trànsit

La mala notícia de la DGT per a la gent gran que condueix

La DGT ha implementat canvis en el permís de conduir de la gent gran

La Direcció General de Trànsit, més coneguda com a DGT, ha implementat nous canvis. En aquest cas, ja ha confirmat que s'establiran diverses novetats en relació amb la Llei de seguretat viària.

L'objectiu és endurir les condicions pel que fa a la renovació del carnet de conduir, així com a la rebaixa del nombre d'anys. Aquesta nova norma afectarà de forma directa els més grans de 65 anys.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

Si és el teu cas i ets un conductor més experimentat, t'interessa. T'expliquem què passarà a partir d'ara i tots els detalls que hauràs de tenir en compte a l'hora de renovar el teu permís de conduir.

Aquestes són les novetats de la DGT per a la gent gran

La DGT ha establert que aquells conductors d'entre 65 i 70 anys veuran reduït el termini per renovar el seu carnet de conduir. Fins ara aquest termini quedava establert en 10 anys. Tot i això, a partir d'ara, es reduirà fins als 5 anys.

Imatge d'una retenció de cotxes en una carretera.
La renovació del carnet pels més grans de 65 anys serà de 5 anys. | Getty Images

D'altra banda, una altra de les novetats és que el termini també es reduirà a només 2 anys en el cas d'aquells conductors a partir de 70 anys. Aquesta norma s'uneix a una altra sèrie de mesures que també cal tenir en compte.

Hi haurà noves mesures

Amb aquesta nova modificació de la llei, la DGT implantarà una altra sèrie de novetats. Una és que s'aprovin proves mèdiques físiques per a aquells conductors de més edat.

Per poder comprovar que les persones grans continuen tenint les aptituds físiques adequades per circular sense perill, s'hauran de dur a terme noves mesures i fer noves proves que així ho demostrin per part d'un professional.

Aquest és el motiu de l'enduriment a la normativa de la DGT

Des de la Direcció General de Trànsit indiquen que «el 30% dels morts en accidents de trànsit a la Unió Europea són més grans de 65 anys». Així ho afirma María José Aparicio, subdirectora d'Educació i Formació Viària.

Com passa en el cas de les persones joves, que tenen més requisits a l'hora de col·locar-se al volant, els conductors de més edat també necessitaran una regulació específica. L'objectiu últim de la DGT és poder garantir la seguretat tant de la persona implicada com de la resta dels conductors de la via.

Foto de dos cotxes que s'han vist involucrats en un accident.
El 30% dels morts en accidents de trànsit a la UE són persones més grans de 65 anys. | Industrial Photograph

Els riscos que vol evitar l'organisme

En aquest sentit, són diversos els riscos que la DGT intenta evitar. Per exemple, la rigidesa als músculs i articulacions de les persones més grans, així com la disminució dels reflexos o les dificultats de visió, sobretot, en horari nocturn.

D'altra banda, també hi ha altres riscos com els problemes d'audició, les complicacions per dividir l'atenció en tasques diferents o la dificultat per conduir en determinades zones, com aquelles més concorregudes.

Altres problemes són una propensió més gran a la fatiga, la dificultat per llegir els cartells de forma ràpida i poder reaccionar als senyals, així com els problemes per conduir amb condicions meteorològiques adverses.

Greus conseqüències

Tots aquests riscos poden tenir conseqüències greus en forma d'accidents de trànsit que poden arribar a ser mortals. Amb l'objectiu d'evitar les conseqüències esmentades, la Direcció General de Trànsit ha decidit implementar noves mesures.

Per aconseguir-ho, han reduït els períodes de renovació del carnet de conduir i han endurit les proves físiques que han de superar les persones de més edat abans de continuar posant-se davant del volant.

Un altre cop, l'objectiu és garantir la seguretat de tots els conductors i usuaris de les carreteres per rebaixar el nombre d'accidents a l'Estat espanyol.