Una infermera amb la vacuna de Pfizer

Males notícies per als vacunats amb les dues dosis de Pfizer

Pfizer rep una mala notícia sobre l'eficàcia de les vacunes contra la COVID-19

Males notícies per a les persones vacunades amb les dues dosis de la Pfizer després de l'estudi que ha sortit publicat les darreres hores. Un informe que determina que l'eficàcia de les dosis de Pfizer es redueix de forma substancial davant de la nova variant Òmicron.

La investigació s'ha dut a terme a la Facultat de Medicina LKS, la Universitat de Hong Kong (HKUMed) i la Facultat de Medicina de la Universitat Xinesa de Hong Kong (CU Medicine).

Un home, vacunat a Barcelona el 24/03/2021.
Pfizer rep una garrotada terrible després del que es desvetlla per un estudi de recerca. | Gtres

Els científics han apreciat una reducció de la protecció de la vacuna fins a 32 vegades. Això sí, consideren que les vacunes continuen sent efectives per protegir-nos contra el virus. D'aquesta manera, l'equip de recerca va renovar els grups de risc per rebre la dosi de reforç com més aviat millor.

Males notícies per als vacunats amb les dues dosis de Pfizer

Aquests mateixos investigadors estan fent una prova semblant d'una altra vacuna utilitzada a Hong Kong, CoronaVac, els resultats de la qual estaran preparats en les pròximes setmanes. Tot radica en estudis anteriors que van apuntar que els nivells d'anticossos a les vacunes CoronaVac eren menors que amb les vacunes BioNTech. Així, és possible que la pèrdua d'activitat contra CoronaVac també sigui notable.

Per dur a terme l'estudi, es va aïllar la variant Òmicron. Es van fer proves de neutralització del virus per mesurar l'anticòs que mata el coronavirus al sèrum contra aquesta variant amb relació al virus SARS-CoV-2 inicial.

Una sanitària que sosté una vacuna a les mans.
Les dosis de la vacuna de Pfizer són menys efectives amb la variant Òmicron. | Europa Press 

En els estudis previs sobre Òmicron es va provar la sang de deu persones vacunades. Tenien les dues dosis de Pfizer contra el virus originari de 2020 i l'actual variant predominant a nombrosos països. La sang analitzada es va obtenir quatre setmanes després de la segona dosi i s'esperava un nivell més elevat d'anticossos a la sang.

«Podem veure que la majoria de persones tenien alts nivells d'activitat d'eliminació de virus (neutralització) contra el SARS-CoV-2 original. Però aquesta capacitat es va reduir notablement 32 vegades o més contra la variant Òmicron», va apuntar el professor Malik Peiris. És professor de Virologia a l'Escola de Salut Pública, HKUMed.

Pfizer afirma que traurà una vacuna contra Òmicron el mes de març

Al seu torn, Pfizer té l'objectiu d'aconseguir una nova vacuna contra Òmicron i ha comunicat quan estarà disponible. Dilluns, la companyia farmacèutica va assegurar que  al març tindrien una nova vacuna contra la COVID-19 que millori la protecció contra Òmicron.

Albert Bourla, conseller delegat de Pfizer, va revelar que encara no té clar si aquest nou producte acabarà sent necessari. Tot i això, Bourla ha declarat que la seva empresa ja està començant a fabricar les primeres vacunes a causa de la urgència d'alguns països a obtenir-les.

Vacuna per al coronavirus desenvolupada per Pfizer Biontech
Vacuna per al coronavirus desenvolupada per Pfizer Biontech. | GTRES

«L'esperança és que aconseguim una vacuna que tingui una protecció molt millor, en particular contra les infeccions. Perquè la protecció contra hospitalitzacions i malaltia greu ara mateix és raonable amb les vacunes actuals. Sempre que s'hagi administrat la tercera dosi», va exposar Bourla al canal CNBC.

El màxim responsable de Pfizer va explicar que la nova dosi de la vacuna busca una immunitat més gran davant Òmicron. Ha assegurat que la nova dosi continuarà protegint igualment davant d'altres variants.

Tot i que el producte estarà preparat per al març, Bourla dubta si es farà servir. Tampoc veu amb bons ulls una quarta dosi de la vacuna actual, cosa que ja han establert a Israel.

«No sé si és necessari una quarta dosi de reforç, però s'ha de provar. Nosaltres farem experiments», va sentenciar.