Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Una investigadora manipula mostres de coronavirus en un projecte d'investigació a l'Hospital Universitari de La Paz, a Madrid

La malaltia que podrien patir tots aquells que han superat la Covid-19

La neurocientífica espanyola Sonia Villapol lidera a Houston (Texas, EUA) un equip internacional que analitza l'efecte del coronavirus

Una investigadora manipula mostres de coronavirus en un projecte d'investigació a l'Hospital Universitari de La Paz, a Madrid
Les seqüeles del coronavirus podrien ser molt greus | Catalunya Diari

El coronavirus ha deixat seqüeles molt dures i fins i tot cròniques en molts pacients que ja han superat la malaltia. Cada vegada són més els casos de persones que han superat el virus però segueixen presentant símptomes, com el cansament, fatiga, febrícula o falta de gust i olfacte.

L'abast d'aquestes lesions encara està sent objecte d'investigació, ja que de moment només poden conèixer les seqüeles a curt termini de la malaltia.

La neurocientífica Sonia Villapol analitza les seqüeles neurològiques del coronavirus

Precisament, l'equip internacional de neurocientífics que lidera l'espanyola Sonia Villapol a Houston (Texas, EUA) té com a objectiu analitzar els efectes a llarg termini de la pandèmia, especialment en el camp neurològic.

«Hi ha efectes a curt termini com el mal de cap i la manca de concentració, que són transitoris, però no sabem si pot afectar una mica més en el futur. D'altres són més preocupants i poden tenir seqüeles greus», ha explicat l'experta en una entrevista a 'El Confidencial'.

L'equip liderat per Sonia Villapol estudia les seqüeles neurològiques del coronavirus, un camp en el qual l'espanyola és experta perquè fa anys que investiga unes molècules molt lligades als receptors d'entrada de virus a les cèl·lules, els ACE2.

«A més d'estar en el sistema respiratori, els receptors ACE2 també són al cervell i això ens va espantar una mica al principi, quan vam començar a veure com actuava el virus. A més, hi ha pèrdues de memòria i desorientació, sobretot en els pacients que estan a l'UCI, òbviament, però hi ha evidències que el virus podria danyar el cervell», ha explicat la neurocientífica.

El coronavirus podria causar malalties a llarg termini com l'Alzheimer o el Parkinson

Entre els danys més greus que podria patir el cervell com a seqüela del coronavirus es troben malalties neurodegeneratives com l'Alzheimer o el Parkinson. De fet, per a l'espanyola no seria cosa estranya, ja que assegura que altres virus similars han causat aquest tipus de danys.

«Hi ha una associació de les malalties infeccioses virals amb problemes a llarg termini, com les malalties neurodegeneratives, l'Alzheimer o el Parkinson, però això ho haurem d'analitzar en un termini de cinc o sis anys i veure quins pacients arriben a desenvolupar aquestes malalties».

Sonia Villapol assegura que hi haurà persones que es recuperin al 100%, però també persones que visquin amb seqüeles. L'experta considera que el més probable és que «un percentatge de la població que ja sigui propens a desenvolupar malalties neurodegeneratives, tingui més problemes».