Imatge d'arxiu d'una dona rentant-se les mans amb gel desinfectant

L'OMS assenyala les decisions clau a Àsia per tenir controlada la pandèmia

L'organisme apunta que l'incompliment de les quarantenes és un dels motius principals de l'expansió del coronavirus

Tant a Espanya com a la majoria de països europeus, no deixen d'incrementar els positius per coronavirus. Són diversos els experts que estan intentant explicar el motiu de la ràpida expansió de la segona onada del virus. 

La població d'Àsia confia molt més en els seus governs

L'epidemiòleg irlandès Michael Ryan, director d'emergències de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), ha explicat el perquè d'aquesta situació i l'ha comparat amb Àsia. Segons ha explicat l'expert, un dels motius principals pel qual els casos de Covid-19 estan incrementant en els països europeus és l'incompliment de les quarantenes, la qual cosa es pot demostrar si es compara la situació actual que hi ha entre Europa i Àsia pel que fa a la propagació de virus.

«L'avantatge que té Àsia és que els ciutadans tenen nivells molt més alts de confiança en els seus governs i tendeixen a aplicar les mesures que se'ls imposa», ha dit l'expert, i ha assenyalat que en aquests països sí que han centrat la seva atenció en la detecció i quarantena «constant i continuada».

En canvi, «molts altres països van dibuixar una línia d'arribada imaginària i quan van arribar a ella van frenar les seves activitats de prevenció, mentre que els d'Àsia les van continuar imposant». A més, ha explicat que en els països asiàtics, «no només se'ls va enviar a casa, sinó que se'ls va donar suport en l'àmbit de l'allotjament, l'alimentació i altres serveis d'ajuda».

Les mesures que prendria Michael Ryan per frenar l'expansió del virus a Europa 

«Si em demanessin com a expert de salut pública que ordenés una cosa per millorar la situació, jo prendria mesures per garantir que cada contacte d'un cas confirmat estigués en quarantena el temps necessari, cosa que no està passant sistemàticament en els països que ara pateixen una forta alça de casos», ha dit l'expert.

Michael Ryan ha volgut destacar que la quaranta no és comparable amb la presó, sinó que això és pel bé de tots i no passa res si estem unes setmanes sense veure als nostres éssers estimats. «No es tracta d'empresonar les persones, sinó de trencar les cadenes de transmissió, sent conscients que en les reunions familiars i socials és on es produeixen la major part dels contagis», ha finalitzat Michael Ryan.