Malestar per un qüestionari que envia la Generalitat als docents per saber el seu estat de salut

Han de respondre si han patit coronavirus, han estat en contacte amb algun positiu o han tingut símptomes

Imatge d'arxiu d'una aula d'una escola
Els sindicats rebutgen el retorn a les aules del pròxim 1 de juny | CatalunyaDiari.cat

El Departament d’Educació de la Generalitat ha enviat un qüestionari a tots els docents perquè comuniquin el seu estat de salut abans del retorn a les aules. El document és una declaració responsable on es pregunta, entre altres coses, si s'ha tingut símptomes de la Covid-19, si s’ha estat en contacte amb un infectat, si són pacients de risc o inclòs si s’ha patit la malaltia.

Segons Crónica Global, el Servei de Prevenció de Riscos Laboral ha d’avaluar la presència «de personal en condicions d’especial vulnerabilitat» davant el coronavirus. Per aquest motiu, han «d’investigar» i fer seguiment d’aquella gent que s’ha relacionat amb casos positius o presenten símptomes. Cal destacar que els docents han de respondre el qüestionari sense la possibilitat de fer una prova PCR i determinar si estan realment contagiats o no.

 

Els sindicats demanen la realització de les proves

En aquest sentit, els sindicats dels docents reclamen a la Generalitat la realització de les proves per garantir un retorn segur a les aules. Segons el portaveu de l’Associació Sindical de Professors d’Ensenyament Públic de Catalunya (ASPEC), Xavier Massó, el document ha generat «un gran malestar» perquè «inclou una sèrie de preguntes que es poden arribar a considerar confidencials».

«Si tu has estat en contacte amb algú que està infectat pot ser que no ho sàpigues, i no es pot contestar amb tota la certesa que exigeix la pregunta», indica. Per aquest motiu, insisteix que la millor manera de verificar l’estat de salut del professorat és la realització de proves PCR.

«Amb l’estat d’alarma podria ser legal preguntar per l’estat de salut, hi ha qui pensa que no. Tot i que inclou aspectes que, almenys, són qüestionables», respon Massó sobre la legalitat del qüestionari.

Rebutgen el retorn a les aules del pròxim 1 de juny

ASPEC també adverteix que Educació planteja que aquells docents que suposin un grup de risc davant el virus es demanen la baixa mèdica, un fet que ha generat malestar. A més, també rebutgen el retorn a les aules del pròxim 1 de juny. «Ho demanem que no es faci per una raó molt simple, des de març s’ha implantat un teletreball que, més o menys està funcionant, que va costar molt posar-lo en marxa, i per dues setmanes no val la pena fer tornar als alumnes», conclouen.

Finalment, el sindicat lamenta que no existeix una previsió per dotar de mascaretes a alumnes i professors quan torni el curs ni tampoc de la desinfecció dels espais dels centres. Per aquest motiu, demanen tornar a les classes al setembre amb les mesures de seguretat adients.


Comentaris

envia el comentari