Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Fotomuntatge d'una persona amb un ordinador i el sistema Cl@ve

Com aconseguir la teva Cl@ve de verificació per demanar el xec de 200 euros

Amb aquest sistema podeu accedir a tots els tràmits de l'administració pública des de casa: sol·licitar ajuts, certificats, prestacions, etc.

Avui dia, si volem realitzar qualsevol tràmit en línia és imprescindible comptar amb almenys un dels principals sistemes de verificació i identificació. I entre els més usats ens trobem amb el DNI electrònic o certificat electrònic, la Cl@ve PIN o la Cl@ve permanent.

Aquests sistemes et permetran: des de realitzar i presentar la declaració de la renda des de casa o sol·licitar certificats o documents oficials a l'instant, evitant així haver de demanar cita a l'oficina i esperar a la seva emissió, fins a la sol·licitud d'ajudes o prestacions. Com, per exemple, l'ajut de 200 € de l'Agència Tributària disponible a partir del dia 15 d'aquest mes, i que només es podrà sol·licitar si es disposa d'uns d'aquests mitjans.

També podràs, entre altres tràmits, sol·licitar la vida laboral, fitxar a l'atur, sol·licitar ajuts de la Seguretat Social o el SEPE, demanar cita mèdica o tramitar beques. A més, una vegada que el titular s'ha registrat al sistema, resulta molt més senzill d'utilitzar que altres sistemes de verificació com el DNI electrònic o el Certificat Digital, que solen donar més complicacions i suposar un cert nivell de dificultat.

Així doncs, en aquest article t'explicarem pas a pas com sol·licitar la Cl@ve des de casa, còmodament i sense cap mena de desplaçament. Però, abans que res, et posarem en context.

Logotip de l'aplicació WhatsApp NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp 

Què és el sistema Cl@ve?

Cl@ve és un sistema d'identificació que permet al ciutadà fer tràmits amb les diferents administracions públiques de forma electrònica, necessitant únicament i exclusivament un telèfon mòbil o dispositiu electrònic i connexió a internet.

A més a més, el seu gran avantatge és que no cal tenir diferents contrasenyes per accedir a les diferents pàgines de cada administració, sinó que és una clau única per fer tota mena de tràmits.

Foto d'una persona teclejant en un ordinador portàtil.
Cl@ve és un sistema d'identificació que permet fer tràmits amb les administracions públiques de forma electrònica | Getty Images

La diferència entre Cl@ve PIN i Cl@ve permanent

La Cl@ve PIN està pensada per a un ús esporàdic i puntual, atès que et proporciona una contrasenya temporal que et permetrà dur a terme un nombre de tràmits molt limitats, impedint-ne fins i tot la realització d'alguns.

En canvi, la Cl@ve permanent és per a usuaris que requereixen fer un nombre més gran de tràmits sense cap mena de limitació. És a dir, pots accedir a totes les gestions públiques possibles de manera en línia i de forma duradora, mentre que la Cl@ve PIN només et permetrà accedir-hi alguns durant un curt període de temps.

Com obtinc la meva Cl@ve?

Aquestes claus es poden obtenir en línia, a través d'una carta invitació, de forma presencial o a través d'una trucada de vídeo. T'expliquem els passos a seguir a cadascuna.

1. Registra't a Cl@ve

El primer que has de fer és registrar-te accedint a la Seu Electrònica de l'Agència Tributària. Hi ha dues maneres de fer-ho, en funció de si es té o no DNI electrònic.

Si en tens, el procés és molt més fàcil. A la seu electrònica fes clic a registrar-se en clau «amb certificat o DNI electrònic». Introdueix les teves dades, un mòbil i un correu electrònic per obtenir les teves claus. Un cop aquí, rebràs una confirmació i codi per activar la teva clau PIN permanent i començar a funcionar.

En canvi, si no disposes de DNI o certificat electrònic, hauràs de fer el següent: Introdueix el teu DNI i la data de caducitat.

2. Sol·licitar la Cl@ve per carta o videotrucada

A continuació, podràs triar entre dues opcions: o bé rebre la teva clau mitjançant una carta que rebràs al teu domicili, o mitjançant una videotrucada, sent aquesta segona opció molt més ràpida i senzilla.

A través de la videotrucada, et demanaran que facis una prova a la mateixa web per veure que tot està correcte. Un cop feta, t'informaran del temps mitjà d'espera perquè t'atengui un operador.

Podràs fer la trucada de vídeo des d'un mòbil, una 'tablet' amb càmera o un ordinador. Recorda tenir a mà el DNI o NIE o passaport per mostrar-lo a l'operador. També el mòbil que vols utilitzar per a la clau. Com a consell, et recomanem que instal·lis l'aplicació Zoom per evitar problemes a la trucada.

Imatge d'un home gran fent servir l'ordinador
Pots rebre la clau mitjançant una carta o una videotrucada | Getty Images

Un cop rebis la trucada de l'operador, simplement hauràs de mostrar la teva identificació i l'assistent et guiarà pas a pas per obtenir la teva clau, podent resoldre tot tipus de dubtes que et sorgeixin al llarg del procés. Aquest servei és personal, i no podrà fer-se per una altra persona, ni tan sols menors. Està disponible de dilluns a divendres en horari de 9.00 a 14.00 i de 15.00 a 18.00 h.

Si a través de la trucada de vídeo no et convenç, no et preocupis, tens l'opció d'obtenir la teva clau rebent una carta al teu domicili. Un cop t'arriba, veuràs que conté un: Codi Segur de Verificació amb 16 números i lletres majúscules.

Quan el tinguis, accedeix a l'apartat «Registrar-se a Cl@ve» seleccionant «Ja disposo de carta d'invitació», fica el codi i les dades de contacte i, després d'acceptar els termes i condicions, et deixarà triar si vols rebre la clau via SMS o per l''app'.

3. Activa la clau permanent

Un cop registrat al sistema Cl@ve per alguna d'aquestes vies de què t'hem parlat, obtenir la clau permanent és ben senzill. Només has d'accedir a l'apartat «Activar Cl@ve permanent de la Seguretat Social» i ficar el codi d'activació que has obtingut.

Un cop fet això, rebràs un SMS i a partir d'aquí podràs crear la contrasenya que vulguis, podent accedir a tots els tràmits únicament amb el teu DNI i aquesta nova contrasenya.