Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Foto de l'economista Gonzalo Bernardos.

El que recomana l'economista Gonzalo Bernardos demanar al banc si pagues una hipoteca

Gonzalo Bernardos alerta de la important pujada dels interessos

Aquells espanyols que tinguin una hipoteca variable ja pensen en el pitjor. Sí, perquè s'estima que de mitjana la pujada per als pròxims mesos podria rondar els 300 euros. Tanmateix, per reduir l'impacte de l'increment dels tipus d'interès, l'economista Gonzalo Bernardos fa una recomanació als afectats.

És prou conegut per tothom que l'alça dels tipus d'interès a la zona euro es deixarà notar a les hipoteques. Sobretot a les variables, ja que l'augment dels tipus provocarà que es dispari encara més l'euríbor. Això donarà com a resultat un encariment dels préstecs que assumeixen els ciutadans per abonar els seus habitatges.

I la veritat, les previsions no són gens bones, tal com admet el mateix Gonzalo Bernardos. Això sí, s'atreveix a oferir una sèrie de consells als qui es trobin en aquesta situació. I és que assenyala que a tipus fix ja no ho poden canviar.

Si s'hagués fet l'any passat, fins al mes de juliol, «haurien aconseguit un interès d'un 1%». No obstant això, a l'actual escenari la seva proposta implica canviar-se a una mixta. Això exigirà canviar d'entitat, i subrogar-se.

El més probable és que el cost de la subrogació sigui l'import de la taxació, que arribarà com a màxim als 400 euros. Així ho va explicar a La Sexta al programa 'Al rojo vivo'.

Logotip de l'aplicació WhatsApp NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp 

Foto de Gonzalo Bernardos
Gonzalo Bernardos proposa passar-se a una hipoteca mixta | La Sexta

La solució més interessant per a l'economista

El reconegut economista indica que hi ha entitats bancàries que ofereixen hipoteques mixtes els cinc primers anys. Serien a un 2% amb vinculacions i la resta a euríbor més el 0,5%. Si es presentés una opció amb aquestes característiques ell no s'ho pensaria dues vegades.

«Agafa aquests primers anys i quan finalitzin potser els tipus d'interès estiguin més baixos que els d'ara», opinava. Tot seguit, creu que seria més avantatjós passar-se «a una fixa», ja que entén que la situació es començarà a complicar per a moltes llars.

Tot i això, segons la seva opinió, la banca no mostra indicis d'intranquil·litat per això. Sobretot perquè la taxa d'impagaments és molt baixa. L'analista va afirmar que «els espanyols abans deixen de menjar que deixen de pagar la hipoteca».

Els hipotecats arribaran a pagar el 5%

A principis d'aquest mes, la presidenta del Banc Central Europeu (BCE) comunicava un increment dels tipus al 3,5% al març. Gonzalo Bernardos augura que arribaran al 3,75% al maig i «aquí em sembla que s'aturaran».

Sosté que «l'Euríbor estarà cap al 4% durant un temps». Això implica que els hipotecats que «tinguin l'euríbor a un any més l'1% estaran pagant el 5%». I ho considera un percentatge molt alt si es compara amb allò que abonaven l'any passat, que era el 0,5%.

Imatge de dues persones dubtant a l'hora de signar un document al banc
Les famílies veuran incrementades les quotes fins a gairebé 300 euros en alguns casos | Getty Images

Totes aquestes mesures adoptades per part de l'organisme europeu estan pensades per plantar cara a l'elevada inflació. Davant d'això, l'economista considera que «la inflació està consolidada i trigarà encara un temps a baixar».

Explica que «el Banc Central Europeu vol que les pujades de tipus d'interès la facin baixar». Però tot això també tindrà una sèrie de conseqüències, ja que implicarà «reduir l'activitat econòmica, la creació d'ocupació...».

Per tant, la situació sembla especialment complicada per a moltes famílies. Sí, perquè es veuran obligades a estrènyer-se de nou el cinturó. Les hipoteques amb tipus variable experimentaran durant els pròxims mesos unes pujades importants.

Sobretot, si tenim en compte que venim d'una etapa on els tipus estaven especialment baixos. Així és, perquè fa tot just un any s'estaven pagant al 0,5%. Però, ara, la situació és totalment diferent per frenar aquesta inflació tan disparada que ha aconseguit màxims històrics.