Diverses persones subjecten una estelada de grans dimensions a la plaça Urquinaona de Barcelona

Milers de persones es manifesten sota el lema 'Lluitem i guanyem la independència'

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha rebut alguns xiulets quan ha arribat a la Via Laietana

Milers de persones participen en la manifestació de la Diada, sota el lema 'Lluitem i guanyem la independència', que ha començat a la Via Laietana de Barcelona. La protesta, organitzada per l'ANC i amb el suport d'Òmnium Cultural i l’AMI, és la primera des del 2017 en què poden participar els líders independentistes presos, indultats al juny.

La marxa finalitzarà a l'Estació de França, on tindran lloc els parlaments. Durant la marxa, els crits més repetits són «Independència» i «1-O, ni oblit ni perdó». Així mateix, els participants mostren cartells amb missatges com «Hem guanyat» o «Exigim la independència».

Paluzie, Forcadell, Borràs i Torra, aclamats

Abans de començar la marxa, la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, i els seus dos antecessors en el càrrec, Jordi Sànchez i Carme Forcadell, s’han trobat davant de la capçalera i han saludat els participants a la manifestació, que cridaven «Independència». El president d’Òmnium, Jordi Cuixart, també ha estat aclamat, igual que la presidenta del Parlament, Laura Borràs, o l'expresident Quim Torra.

En la protesta també s'ha pogut veure, entre d’altres, Oriol Junqueras, Josep Rull i el president de la Generalitat, Pere Aragonès, que ha rebut alguns xiulets per part d'alguns assistents.

'La independència és a les nostres mans', el manifest de la Diada

El manifest de la protesta d'enguany, la primera de l'independentisme des que va esclatar la pandèmia, destaca el resultat de les últimes eleccions, amb el 52% de vot independentista, i afirma que cal fer «imparable la ruptura amb l'Estat espanyol empoderant el moviment popular i desplegant una estratègia de confrontació no violenta que faci inevitable la victòria».

El text també remarca que «només quan el poble ha agafat les regnes del procés d'independència és quan s'han fet passes fermes endavant», alhora que apunta que cal fer «una crida a la ciutadania per enfortir el moviment independentista fora de les institucions». «Siguem capaços, altre cop, d'arrossegar les nostres institucions de Govern cap a la independència, com ja vàrem fer», defensa el manifest.

Segons els organitzadors de la manifestació, cal transformar «la repressió històrica i incessant que exerceix l'Estat contra la nació catalana en un bumerang que retorni amb força contra l'ocupant».

Les mesures anti-Covid

La d'avui és la primera manifestació en moviment de grans dimensions que es fa després que el Govern decidís aixecar la restricció aquest dimarts. A la protesta, un missatge per megafonia demana mantenir la distància personal, evitar aglomeracions, no unir-se amb gent d’altres bombolles i portar mascareta tapant-se la boca i el nas.

La realitat, però, és que es veuen molts grups de gent sense mantenir la distància recomanada d’1 metre i mig entre bombolles. L’ús de la mascareta és majoritari, però també hi ha gent que va sense o la porta abaixada.