Es manté activat l’avís preventiu per contaminació a tot Catalunya

La Generalitat demana a la ciutadania que prioritzi el transport públic davant del vehicle privat. Les previsions indiquen que durant tota la setmana es mantindrà la pols sahariana en suspensió
Imatge d'un dia amb molta contaminació a Barcelona | Arxiu

 

El Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat manté activat l’avís preventiu per contaminació atmosfèrica a tot Catalunya. La presència de pols en suspensió provinent del Sàhara, juntament amb les emissions de gasos, fa que hi hagi nivells moderats de partícules PM10 a l’aire de totes les comarques.

 

Aquest avís preventiu persisteix després que ahir, dimarts 2 de juliol, es va desactivar la situació d’episodi de contaminació per partícules a tot el territori i l’avís preventiu per diòxid de nitrogen (NO2) a la conurbació de Barcelona gràcies a la millora de la qualitat de l’aire durant les darreres hores.

 

Entre els dies 24 i 1 de juliol es van produir 33 superacions del valor límit diari de PM10 a les estacions de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica (XVPCA) de tot Catalunya. Tot i que ahir dimarts no n’hi va haver cap, les previsions indiquen que persistirà l’aportació de pols en suspensió originària del nord d’Àfrica a zones del terç oriental de la península Ibèrica, incloent Catalunya, on es podrien registrar concentracions contingudes dins del rang d’entre 20-80 μg/m³ durant tot el dia, quantitats força destacables.

 

 

Sense restriccions directes

L’avís preventiu és la fase prèvia a la possibilitat d’episodi ambiental, sense que s’hagi de produir necessàriament. Això vol dir que no hi ha, de moment, restriccions de vehicles o mesures molt restrictives, ja que l’objectiu d’aquesta fase és reduir les emissions de contaminants per tal d’evitar el següent pas.

 

L’avís preventiu comporta indicar en els panels lluminosos dels principals eixos viaris que el nivell de contaminació és elevat; informar la ciutadania perquè prioritzi l’ús del transport públic envers el vehicle privat; notificar a les activitats industrials i obres públiques i de generació elèctrica que activin els protocols de treball previstos en aquests casos; recomanar als municipis que aturin o redueixin les activitats o obres amb materials pulverulents.

 

Per la seva banda, la Generalitat fa aquestes recomanacions a la ciutadania:

 

  • Realitzar els trajectes a peu o amb bicicleta escollint carrers poc freqüentats pel trànsit.
  • Utilitzar el transport públic.
  • Reduir els desplaçaments amb vehicle privat (si és possible, treballar a distància, variar l’horari de feina a canvi de viatjar amb transport públic, treballar en un altre lloc de l'empresa, més a prop de casa…).
  • Utilitzar el cotxe compartit.
  • Realitzar una conducció eficient (arrencada suau, reduir la velocitat, utilitzar el fre motor, evitar accelerades i frenades brusques, etc.).
  • En el cas de disposar de diferents vehicles, utilitzar el que tingui les emissions més baixes.
  • Optimitzar la climatització de les llars.

 

També et pot interessar...

Més notícies de la categoria Actualitat